El Premi Llibreter 2020 fa públic el seu veredicte

Manuel Baixauli, Ali Smith, Muriel Villanueva, Benjamin Alire Sáenz i  Issa Watanabe guardonats de l’edició 2020.

L’edició del 2020 ha estat diferent a les anteriors edicions i no només pels efectes de la pandèmia de la COVID-19 que ha fet canviar l’acte de presentació de les obres guardonades.

Fins a l’edició del 2019, les llibreries proposaven llibres que els diversos jurats del Premi Llibreter avaluaven i, finalment, premiaven. Amb el nou model, inspirat en casos d’èxit d’altres gremis internacionals, i amb la voluntat d’augmentar-ne molt més la participació, són les comissions d’avaluació de cada categoria les que han proposat les  obres nominades i que les llibreries han votat.

Amb la nova proposta les llibreries han passat de proposar a votar, fet que permet una major implicació en la decisió final de manera directa, segons apunten des de l’organització del premi a càrrec del Gremi de Llibreters de Catalunya.

MANUEL BAIXAULI PREMI LLIBRETER LITERATURA CATALANA

Manuel Baixauli s’endú el Premi Llibreter Literatura Catalana per ‘Ignot’ (Edicions del Periscopi). L’obra ha rebut molt bones crítiques des de la seva publicació. El jurat ha destacat que  “tal com indica el títol, quan comences a llegir Ignot entres dins d’un món desconegut, un món ple de dubtes, un món que tant podria ser imaginari com real. Fracasses realment quan la teva obra no és coneguda? N’és indispensable el reconeixement? Baixauli t’endinsa en un univers creatiu, desolador, angoixant moltes vegades, en el que no saps si és la teva ment o la seva pròpia història la que et juga una mala passada. Una literatura per creure, una literatura per llegir.’’

Les altres obres finalistes en aquesta categoria han estat ‘’Viure perillosament’, de Gemma Pascual, editat per Comanegra Edicions i  ‘’Zona Zero’’, de Núria Busquet, editat per La Breu Edicions.

ALI SMITH PREMI ALTRES LITERATURES

Ali Smith ha rebut el Premi Llibreter Altres Literatures per ‘Tardor’  publicada a Raig Verd Edicions  amb traducció de Dolors Udina.

El jurat l’ha premiat per per ser “una obra de múltiples facetes que gravita sobre una relació de veïnatge d’on neix una afectivitat atípica i un aprenentatge mutu entre els dos protagonistes que creix amb els anys, i amb el Brexit de teló de fons. El seu estil narratiu intel·ligent incorpora trets de gran humanitat, intimistes i poètics amb moments d’humor àcid i d’altres amb dissertacions sobre temes d’actualitat i reflexions sobre l’Art. Aquests trets conformen un calidoscopi literari que fan d’Ali Smith una autora imprescindible.”

‘’Baba Yagá puso un huevo’’ de Dubravka Ugresic, editat per Impedimenta Editorial (traducció de Luisa Fernanda Garrido i Tihomir Pistelek) i  ‘’La veïna del costat’, de Yewande Omotoso, editat per Editorial Les Hores (traducció d’Àfrica Rubiés) han estat les finalistes de la categoria Altres Literatures.

 

MURIEL VILLANUEVA PREMI LLIBRETER LITERATURA INFANTIL I JUVENIL CATALANA

L’escriptora Muriel Villanueva ha rebut el Premi Llibreter de Literatura Infantil i Juvenil per ‘’Dunes. Diari d’un altre estiu’’,editat per Babulinka Books. Villanueva s’ha imposat a les obres ‘’Mariner de terra endins’, de Laia de Ahumada, editat per Akiara Books i ‘’La reina de Gizeh’’, de Maria Carme Roca, editat per Viena Edicions. En aquesta ocasió els membres del jurat han destacat  “la Duna torna un altre estiu per enganxar-te amb un nou diari, ple d’aventura, amistat, amor i valentia, i a la vegada per també donar consciència de l’ecologia i el boom immobiliari.”

BENJAMÍN ALIRE PREMI INFANTIL I JUVENIL ALTRES LITERATURES

La novel·la ‘’Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers / Aristóteles y Dante descubren los secretos del universo’’, de Benjamin Alire Sáenz, editat per L’Altra Tribu i Cross Books,  ha estat guardonada en en la categoria Literatura Infantil i Juvenil – Altres Literatures.

De la novel·la el jurat afirma que es tracta d’un “Un llibre fantàstic en què dos nois, diferents entre ells i una mica rars, tenen una amistat especial, una amistat per a tota la vida. Uneix-te a descobrir l’univers amb Aristòtil i Dante.”

La platja dels inútils, Àlex Nogués (Akiara Books) i El nen que criava dracs, Andy Shepherd (Pagès Editors) han etsta les obres finalistes.

ISSA WATANABE PREMI LLIBRETER ÀLBUM IL·LUSTRAT

Migrants / Migrantes, d’Issa Watanabe, editat per Libros del Zorro Rojo HA REBUT EL Premi Llibreter a L’Àlbum il·lustrat.

El jurat ha decidit premiar l’obra ‘’Per la manera com explica una realitat com la dels migrants i refugiats: amb valentia i mostrant-ne la duresa, i alhora amb esperança, preciosisme i detall. Destaquem la manera d’expressar la por i la desesperació en situacions límits i alhora la capacitat de crear uns personatges que destil·len esperança (es cuiden entre ells, els infants juguen, es percep tendresa, el bosc floreix i guanya en color…) El viatge, la idea de fugida i de lloc indeterminat acompanyats per l’ús del fons negre que ho inunda tot. I aconseguint que destaqui per damunt de tot el color dels personatges i dels elements, a través d’unes il·lustracions detallistes i plenes de matisos.’’

Han estat finalistes ‘’La cerca de la Colette’, Isabelle Arsenault (La Casita Roja) i ‘’El venedor de felicitat’, de Davide Calì i Marco Somà (Libros del Zorro Rojo)

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here