Editor, activista cultural i polític va ser un dels referents del món editorial català.

Xavier Folch va fundar el segell Empúries i va ser el director literari d’Edicions 62. Entre els anys  2004 i el 2006 també va ser el director de l’Instiitut Ramon Llull i el sue paper va ser clau perquè la literatura catalana fos convidada a la Fira del Llibre de Frankfurt.

Folch va iniciar la seva trajectòria com a editor l’any 1968 a Ediciones Ariel i va ser cofundador del segell Crítica.

Va ser un activista sociali lluitador antifranquista,  i També va ser diputat al Parlament als anys vuitanta amb el PSUC. (1980-1984).

 

L’editorial Empúries, el segell en català que va fundar han destacat “gran company i editor compromès. El nostre condol a la família i a la immensa comunitat d’amics”.  Institució de Lletres Catalanes ha piulat “Ha mort, Xavier Folch, un autèntic mestre i figura de referència de la cultura, el compromís cívic i l’edició en català. Descansi en pau.”.

Neus Chordà de Chordà Comunicació destacava en un tuit  “sense desmerèixer a la resta, puc dir que he tingut el luxe de treballar amb els millor editors d’aquest “petit” país, en Josep M. Castellet i en Xavier Folch No eren “només editors”, eren molt més i jo em sento afortunada d’haver pogut treballar amb ells. Dir tristesa és dir poc”.


 

L’escriptor Màrius Serra també ha desdicat unes paraules a Folch “Xavier, totes les combinacions de lletres que avui assajo per acomiadar-me de tu són fallides. Fa 21 anys vas propiciar que un empori variable donés “Verbàlia” i vas insistir de fer-ho públic el dia de Ramon Llull. La teva discreció és proverbial. “Llavors l’aigua s’atura”, JV”.

Jordi Cuixart, president d’Omnium ha comentat que ” se’n va un dels imprescindibles; Xavier Folch, compromís cultural infatigable i referent incombustible de lluita antifranquista i democràtica. En nom d’’Omnium, una forta abraçada a tots els familiars i amics”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here