La dotzena edició del festival comptarà amb prop d’una vintena d’activitats com la taula rodona inaugural amb els grans noms del gènere actual, o un espai dedicat al Crim de la Guàrdia Urbana sota el comissariat d’Anna Maria Villalonga.

Del 19 al 21 de gener, la població de Tiana tornarà ser l’epicentre de la novel·la negra en català amb una nova edició del Tiana Negra.

Àlex Martín Escribà, Ada Castells. Jordi de Manuel, Silvestre Vilaplana,  Andreu  Martín,  Maribel Torres, Lluís Anton Baulenas, Marta Vidal Guirao, Raquel Gámez Serrano, Tura Soler, Narcís Bardalet, Jordi Grau, Fàtima Llambrich,  Empar Fernández, Marc Font, Josep Torrent, Cristina Malagelada i Georgina Dalmau formen part dels convidats de la dotzena edició.

La Sala Albèniz del Casal de Tiana acollirà durant tres dies els actes del festival i el lliurament dels premis Memorial Agustí Vehí- Vila de Tiana Premis Trajectòria. Els organitzadors del festival, recorden que “Tiana Negra continua fent camí adaptant-se als nous temps, i amb noves propostes adreçades a tots els públics, perquè el festival es converteixi en un espai de referència no només per als amants del gènere sinó també per a tots els amants de la literatura i la cultura”. Tiana Negra arrencarà  el 19 de gener amb la lectura d’un manifest per posar de manifest el suport i compromís amb la llengua catalana.

El primer acte serà una taula rodona  sobre True Crime moderada per la comissària del gestival Anna Maria Villaonga que compatrà amb la presència de Tura Soler, Narcís Bardalet, Jordi Grau i Fàtima Llambrich.

El dissabte 20 de gener es tractarà el Crim de la Guàrdia Urbana amb Juan Carlos Zayas, l’advocat de Pedro Rodríguez, la víctima; els periodistes de La Vanguardia Maika Navarro i Toni Muñoz, autor del llibre Solo tú me tendrás; i la documentalista del programa Crims de TV3, Ona Tura.

Tiana Negra finalitzarà diumenge 21 de gener amb la Ruta Negra, que ens descobrirà l’Assalt del maqui Quico Sabater amb l’atracament a La Caixa de Tiana l’any 1955. El Vermut Negre a la centraleta tancaran els actes de la dotzena edició del Tiana Negra 2024.

PROGRAMACIÓ TIANA NEGRA 2024

Divendres, 19 de generA la Sala Albéniz.

19 h. Inauguració

19:30 h. True crime per tot arreu. Participants: Tura Soler i Narcís Bardalet (Rigor mortis), Jordi Grau (Sense càstig) i Fàtima Llambrich (Brots de narco-societat). Modera: Anna Maria Villalonga.

20:30 hAnna Maria Villalonga conversa amb el premiat del Premi Agustí Vehí 2023, Antoni Roca (Viena, 1912).

20:45 h. Lliurament del XI Premi Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana Lliuraran el premi la vídua d’Agustí Vehí, Marie Gournay, i els membres del jurat Àlex Martín Escribà, Lluís Llort i Anna Maria Villalonga.

Dissabte, 20 de generA la Sala Albéniz.

11:00 h. Quatre negres i un saxo. Presentació dels llibres La modista de Gràcia, de Marc Font, Eines de matar, de Josep Torrent, Les pedres escrites, de Cristina Malagelada i Elles també negregen (VVAA). Modera: Mònica Socías. Lectors: Maria Dolors Sàrries i Miquel Llobera.  Saxo: Heather Bates.

12.30 h. Els joves també llegeixen negre. Anna Maria Villalonga conversa amb Empar Fernández (L’accident) i Georgina Dalmau (Gossos salvatges) sobre la novel·la negra adreçada al jovent.

13:00 h. Cadira d’orelles. Anna Maria Villalonga entrevista Àlex Martín Escribà a propòsit del seu llibre Interrogatoris (gènere negre i memòria).

16:15 h. Monòleg La més bella del mónd’Ada Castells. Actriu: Padi Padilla.

17:00 h. Del passat al futur. Anna Maria Villalonga conversa amb Jordi de Manuel (Caront), Àlex Martin Escribà (Vapor negre) i Silvestre Vilaplana (Àngels de la mort).

17:45 h.  La riquesa del gènere. Conversa i presentació de les obres d’Andreu Martín (Allò que només passa als altres), Maribel Torres (Cartes marcades), Lluís Anton Baulenas (Seré el teu mirall) i Un milionari africà (Biblioteca Clandestina, Marta Vidal Guirao). Modera: Raquel Gámez Serrano.

19:00 h. Lliurament dels Premis Tiana Negra 2023 a la trajectòria. Premi Trajectòria a la Creació i Premi Trajectòria a la Traducció.

19:30 h El crim de la Guàrdia Urbana. Un fet real, que ha protagonitzat una de les històries de True Crime en tots els seus formats. El crim passional de l’agent de la Guàrdia Urbana i els detalls de la investigació, que han estat objecte del llibre Solo tu me tendrás, d’un documental i de la sèrie de Netflix El cuerpo en llamas protagonitzada per Quim Gutiérrez i Ursula Corberó, centrarà la tarda de dissabte de Tiana Negra. Amb l’advocat de Pedro Rodríguez, Juan Carlos Zayas; els periodistes de La Vanguardia Maika Navarro i Toni Muñoz, autor de Solo tu me tendrás i la documentalista del programa Crims de TV3, Ona Tura. Modera: Gemma Liñán.

20:30 h. El gran Trivial del Tiana Negra. Presenten: Jordi Fernando i Anna Maria Villalonga.

21:00 h. Cloenda.   

Diumenge, 21 de gener. Al carrer del Centre.

11:30 h. La ruta negra: l’atracament a La Caixa de Tiana. L’any 1956, el maqui Quico Sabaté, conegut per la seva resistència al règim Franquista, va protagonitzar el robatori de La Caixa de Tiana. Un fet real, amb testimonis directes i en el lloc dels fets.

12:30 h. Vermut negre a La Centrelaleta i lliurament de premis del Joc del Tiana Negra. Amb la col·laboració de ca l’Aixelà, Mi Bella Serendípia, La Centraleta i la Biblioteca can Baratau.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here