S’estrena la sèrie de televisió basada en la novel·la de l’escriptor nord-americà.

Colson Whitehead va aconseguir amb la novel·la “El ferrocarril subterrani” (Edicions del Periscopi / Random House), una fita a l’abast de molt pocs autors, rebre el premi Pulitzer i el National Book Award amb una mateixa novel·la. Amb aquest reconeixement va formar part d’un grup selecte d’autors com William Faulkner, Annie Proulx o Alice Walker que van aconseguir els mateixos reconeixements. L’autor assegurava fa uns mesos en una roda de premsa telemàtica que l’adaptació “va ser una bogeria convertir la novel·la en una sèrie de 10 capítols que han estat rodats a Atlanta Georgia durant 10 mesos”. Confessava que ‘És emocionant veure actors de carn i ossos treballant en un text que has creat.

“El ferrocarril subterrani” de Whitehead parteix de la història real de les xarxes de solidaritat més importants dels Estats Units que va aconseguir que molts esclaus negres poguessin viure en llibertat i escapar-se de l’esclavitud.

El ferrocarril subterrani va existir i el seu nom era una mena de metàfora per referir-se a la xarxa de cases i refugis que els abolicionistes feien servir per a ajudar als esclaus que volien fugir. El ferrocarril subterrani era el nom que rebia una organització clandestina formada per membres de la comunitat lliure afroamericana i abolicionistes blancs dels Estats Units, que durant la primera meitat del segle XIX van ajudar a escapar al nord del país als esclaus negres.  Quan Colson Whitehead va estudiar a l’escola aquest fet històric sempre va creure que es tractava d’un ferrocarril real i aquest pensament el va traslladar anys després a la novel·la que duu el mateix nom.
Es calcula que més de 100.000 esclaus van aconseguir la llibertat gràcies al ferrocarril subterrani que Colson Whitehead, va convertir en un ferrocarril real.

La protagonista de la novel·la i també de la sèrie que ha estrenat Amazon, és la Cora, una jove esclava, filla i néta d’esclaus, que després d’una agressió brutal decideix emprendre una fugida desesperada amb el ferrocarril subterrani, deixant enrere la plantació de cotó de Georgia. Però la seva escapada es veurà marcada per la persecució salvatge d’en Ridgeway, un caça-recompenses, que farà que la noia s’embarqui en un viatge frenètic a la recerca de la llibertat.

Ara, Amazon Prime Vídeo ha estrenat la sèrie basada en la novel·la sota la direcció de Barry Jenkins, director de la pel·lícula guanyadora a l’Oscar l’any 20217 “Moonlight”. L’actriu Thuso Mbedu interpreta el paper de Cora i Aaron Pierre el de Caesar . Per la seva banda, Joel Edgerton és el caça-recompenses d’esclaus Ridgeway.

“El ferrocarril subterrani” és una història dura i punyent que cal consumir lentament, i que permet al lector i també espectador reflexionar sobre els fets històrics que s’hi narren.

La publicació de la novel·la ‘El ferrocarril subterrani’ va suposar un salt important en la  carrera literària de Colson Whitehead que l’any 2020 publicava “Els nois de la Nickel” una novel·la on denuncia els conflictes racials en un reformatori dels Estats Units on es va torturar i assassinar a joves negres davant de la passivitat de l’estat. La novel·la va tornar a rebre el premi Pulitzer i la llegenda de Whitehead continuava fent-se més gran.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here