‘El cas d’en Barney Panofsky’ de Mordecai Richler premi Llibreter d’altres literatures.

“El cas d’en Barney Panofsky” (Quaderns Crema, 2013) / ”La versión de Barney” (Sexto Piso),  és la darrera obra de l’escriptor Mordecai Richler.

mordecaiL’autor que va morir l’any 2011a conseqüència d’un càncer va aconseguir un èxit internacional precisament amb aquesta novel·la.
Anys més tard es va adaptar al cinema de la de  Richard J. Lewis.

Richler dóna veu al seu protagonista, Barney Panofsky, que escriu les seves memòries, malalt d’Alzheimer, on repassa la seva vida ja a la fase final, amb evidents paral·lelismes amb l’autor: ambdós són de Montreal, procedeixen d’una família jueva, han estat casats en més d’una ocasió, i es dediquen a escriure.
Panofsky, productor exitós de cine, centra el seu relat en els seus tres matrimonis, amb Clara, una artista que es va suicidar a París; la segona senyora Panofsky, com ell anomena; i Miriam, mare dels seus tres fills i l’única que va estimar realment, i també en la misteriosa desaparició del seu amic Boogie, a qui se sospita que va matar després d’haver-lo trobat al llit amb la seva segona dona.

Estructurat en tres parts que porten el nom de les seves dones, conté anotacions del seu fill que expliquen els elements que ha oblidat el narrador a causa de la malaltia que pateix.

El jurat del premi Llibreter ha destacat  “l’estructura complexa, amb salts d’espai i temps, originalitat en la seva temàtica i prosa fluïda que li dóna frescor i vivacitat”, com apunta el veredicte del jurat.

També remarca “la sinceritat i autocrítica extremes del protagonista”.