Daniel Pennac i el Diari d’un cos.

Original diari els que ens proposa l’escriptor francès Daniel Pennac.

Diari d’un cos (Empúries/Mondadori) és el dietari d’un jove de 12 anys, que el mes de setembre de 1936, decideix escriure sobre el seu cos i els canvis que experimenta durant la seva vida.
El diari arriba fins a l’octubre de 2010, quan l’autor mor als 87 anys.

El lector coneixerà l’evolució del seu cos durant tota la seva vida: des del descobriment del sexe, els dolors i malalties, i el pas de la joventut a la vellesa. El diari íntim és converteix en un diari físic en aquesta proposta de Daniel Pennac.

Quina és la virtut de Daniel Pennac? Oferir un diari original on gràcies als canvis que experimenta el cos del protagonista també anirem coneixent els seus pensaments amb les seves pors i virtuts, per oferir-nos finalment  un retrat del protagonista

Tot comença quan als 12 anys, en ple campament escolta, uns nois el lliguen a un arbre. Les formigues comencen a pujar pel seu cos i comença a experimentar por.
Aquest fet el marcarà per la resta de la seva vida i serà el detonant per escriure el seu diari, El diari del seu cos!

El diari arriba en forma de testament, just després de la seva mort i per ordre notarial, es lliurat a la seva filla Lison.
La filla rep llibretes i papers on el seu pare anava escrivint el seu particular diari. 

Veig que ja has tornat del meu enterrament, que tornes a ser a casa, una mica tristoia, esclar, però París t’espera, els amics, el taller, unes quantes teles a mig coure, els projectes nombrosos, com el d’aquell decorat per a l’Òpera, les fúries polítiques, el futur de les bessones, la vida, la teva vida.

Sorpresa, just arribar i una carta del senyor R., el notari, et fa saber que té en el seu poder un paquet del teu pare destinat a tu. Carai, un regalet post mortem del papa! Te n’hi vas corrents, segur.

El regal que et fa el notari és ben estrany: ni més ni menys que el meu cos! No pas el meu cos de carn i ossos, sinó el diari que n’he anat fent de mica en mica, de cap a cap de vida. 

 

Daniel Pennac és un dels escriptors més reconeguts actualment a França. La seva obra ha estat traduïda a diverses llengües.
És autor dels assajos Com una novel·la, Mal d’escola i de les novel·les El senyor Malaussène  Senyors nens , La petita venedora de prosa, Els fruits de la passió i  El dictador i l’hamaca .

“Diari d’un cos” està publicat en català per Empúries i en castellà per Mondadori

<Per això el meu cos es converteix en l’objecte de la meva curiositat. Quina sorpresa haurà demà? Mai se sap com ens sorprendrà el cos’>