El Gremi d’Editors de Catalunya estima que a finals de 2021 el sector del llibre al mercat espanyol haurà superat àmpliament els nivells de vendes previs a la pandèmia gràcies a l’increment de la lectura i a les llibreries de proximitat.

El creixement global dels llibres de ficció, no ficció i de literatura infantil i juvenil el 2021 superarà en un 15% els nivells de 2019. També cal destacar l’impuls del llibre de fons gràcies al comerç electrònic i l’explosió del còmic, en especial del còmic japonès (Manga) que ha avançat en vendes al còmic nord-americà per primera vegada a la història, segons dades del mercat.

El llibre electrònic ha consolidat el creixement que va experimentar el 2020 amb la pandèmia i representa el 7% de la facturació del conjunt del sector.  l’audiollibre se situarà al voltant de l’1% de les vendes del sector.

El Gremi assegura que l’increment de la lectura i l’èxit de les llibreries de proximitat situen el llibre en el millor moment des d’abans de la pandèmia. El seu president, Patrici Tixis, afirma que “L’any 2021 ha estat un any marcat clarament per la consolidació del creixement de la lectura que s’havia disparat el 2020, en plena pandèmia, i per la confirmació que les llibreries de proximitat s’han convertit en el motor principal de la connexió dels autors i els lectors», assenyala Tixis.

Una de les reclamacions del sector és el Pacte d’Estat pel Llibre i la Lectura: «Des de les institucions del món del llibre estem impulsant un Pacte d’Estat Pel Llibre i la Lectura que impliqui totes les forces polítiques i que comprometi uns pressupostos i unes accions per fer créixer els índexs de lectura a mig i llarg termini. Només amb un compromís de totes elles es podran mantenir plans eficaços que vagin més enllà d’una legislatura».

Finalment des del Gremi d’Editors de Catalunya esperen que els fons Next Generation han de representar un impuls per la modernització del sector i per incrementar l’eficiència en tots els processos productius gràcies a la digitalització  “són necessaris per poder tenir mesures concretes de caràcter estratègic que permetin la modernització i digitalització de tota la cadena de valor del llibre, fer créixer l’hàbit lector i potenciar les llibreries i les biblioteques”.

El sector del llibre és la primera indústria cultural a Catalunya amb un volum de facturació de l’entorn dels 1.200 milions d’euros, que dona feina de forma directa i indirecta a més de 25.000 persones. Les editorials associades al Gremi d’Editors de Catalunya representen en l’actualitat el 52% de tota la producció editorial espanyola. El Gremi està integrat per 185 empreses que representen més de 375 segells editorials.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here