Blanca Busquets i l’opera prima de David Vann guanyen el XII Premi Llibreter.


El Premi Llibreter distingeix l’última novel·la de la barcelonina
Blanca Busquets i l’opera prima de David Vann.

L’últim llibre de Busquets ha guanyat en la categoria Literatura Catalana. La cinquena novel·la de la periodista barcelonina Blanca Busquets explica la història de dues dones unides, malgrat la distància generacional, per la seva afició a escriure però també per la seva valentia i desig de superació, i pels seus sentiments: per una banda, la Lali, una noia jove que se’n va a viure a un poblet de muntanya amb el seu pare després que aquest es separi, i que descobreix un assumpte que havia dividit dues famílies durant dècades; i per l’altra, la Tònia -que és la besàvia de la primera i de la qual aquesta troba uns escrits-, i que cada dia escriu abans d’anar a dormir a la llum d’una espelma.

El premi a d’Altres Literatures, el Premi Llibreter ha optat per distingir David Vann, escriptor americà d’una incipient carrera amb projecció internacional, i la seva opera prima “Sukkwan Island”. Auqesta novel·la parteix d’una circumstància tràgica personal de l’autor com el suïcidi del seu pare, quan tan sols tenia 13 anys, i especula sobre què hauria passat si l’adolescent Vann hagués acceptat la invitació del seu progenitor d’anar a viure amb ell a una cabana aïllada d’Alaska després de separar-se i poc abans de treure’s la vida. Una bona aposta literària d’un autor  amb una carrera molt prometedora.

 

Pel que fa a l’Àlbum Il·lustrat, el guardó també ha volgut reconèixer la trajectòriad’un veterà de la  il·lustració i dels llibres infantils com l’alemany Peter Schössow i ha premiat el seu títol “El meu primer cotxe era vermell”. Una decisió que el jurat justifica per “l’habilitat de l’autor a l’hora d’harmonitzar l’originalitat de la història que s’hi explica amb la tendresa de les il·lustracions i la combinació de tot això amb les icones dels senyals de trànsit”.
“El meu primer cotxe era vermell” explica les aventures de dos germans a qui el seu avi regala un antic cotxe de pedals que hauran d’arreglar abans d’utilitzar i estrenar-se amb el seu primer recorregut, que estarà ple d’obstacles i sorpreses.