Els escàndols de suposats abusos sexuals que han esquitxat a l’organizació ha provocat la decisió de suspendre el lliurament, però més de 100 escriptors, actors, periodistes suecs han decidit crear un premi alternatiu i han fundat la New Academy

Finalment aquest 2018 es lliurarà el premi Nobel de Literatura, tot i què no serà l’Acadèmia sueca qui el lliuri.

Després dels suposats escàndols sexuals que va esquitxar l’organització, l’Acadèmia va informar en un comunicat que aquest any no  hauria premi  Nobel de Literatura i la decisió s’ajornava a 2019, on previsiblement es farà el nomenament i lliurament dels guardons dels anys 2018 i 2019.

La decisió  es va prendrdesprés de l’escàndol de filtracions i suposats abusos sexuals que han esquitxat a membres propers a l’organització.  Concretament a Jean-Claude Arnault, molt vinculat a l’acadèmia a través del seu club literari i marit de de la membre de l’acadèmia sueca Katarina Frostenson, que ha estat denunciat per per abusos i vexacions sexuals contra 18 dones entre els anys 1997-2007.

Ara, més de 100 escriptors, actors, periodistes suecs han decidit crear un premi alternatiu i han format la New Academy, que segons han informat via web, lliuraran el seu propi premi a la tardor ‘’Hem fundat la Nova Acadèmia per recordar-los a les persones que la literatura i la cultura en general haurien de promoure la democràcia, la transparència, l’empatia i el respecte, sense privilegis, prejudicis d’arrogància o sexisme”.

La nova Acadèmia decidirà el guanyador després de la votació de bibliotecaris del país nominant als seus autors favorits, que poden ser de qualsevol part del món. Això si, només amb una condició: haver publicat almenys dos llibres en els últims 10 anys.

El guanyador/a es podria anunciar a principis d’octubre i la cerimònia el 10 de desembre d’aquest any.