Bea Cabezas guanya la 17a edició del Premi Carlemany.

La periodista barcelonina Bea Cabezas ha guanyat la 17a edició del Premi Carlemany de novel·la en català, dotat amb 42.000 euros, amb l’obra “La ciutat vertical”.

La novel·la narra el somni americà d’un noi català a la Nova York de final del segle XIX i principi del XX.
El protagonista,  de La ciutata vertical, és en Joan Casas, originari del barri de Gràcia, decideix abandonar Barcelona cap al 1880.
A la novel·la s’hi barregen personatges ficticis amb d’altres de reals com l’arquitecte Rafael Gustavino, arquitecte valencià que va realitzar la primera estació de metro de la ciutat, o “Frankie” Carbó, un gàngster famós a Nova York i que alguns historiadors asseguren que era originari de Manlleu. També hi té un paper destacat la revista “La Llumenera de Nova York”, una publicació dirigida pel català Artur Cuyàs que s’editava a la ciutat dels gratacels, encara que també s’enviaven exemplars a Puerto Rico i a Barcelona.
El jurat, integrat per Enric Canals, Teresa Colom, Ester Pujol, Albert Villaró i Vicenç Villatoro, ha escollit aquest manuscrit dels vuit originals presentats per la seva “trama absorbent, el seu ritme àgil i la seva capacitat per recrear l’atmosfera de la Nova York de final del XIX”.
El premi està convocat pel govern d’Andorra, la fundació Enciclopèdia Catalana i les editorials Proa i Columna, de forma alternativa, i aquest any serà Columna la que publiqui l’obra guanyadora el pròxim mes de febrer.