BCNegra 2013. De l’1 al 9 de febrer

La vuitena edició del festival aplegarà una seixantena d’activitats al voltant de  la novel·la negra amb la participació de destacats escriptors del gènere.


Nele Neuhaus, Maj Sjowall, Stefanie Kremser, Alicia Giménez Bartlett, Andreu Martín, Lorenzo Silva,  Franz Desplanque, Lluís Llort, Dolores Redondo, ,Mischa Glenny, Yasmina Khadra, Javier Cercas, Anne Holt, Antti Tuomainen, , Unni Lindell, Kristina Ohlsson són alguns dels noms destacats del festival de novel·la negra.

Taules rodones, converses, cinema,  clubs de lectura, exposicions, i les trobades amb escriptors  formen part de les activitats d’un festival que amb el temps s’ha consolidat i situa la ciutat de Barcelona en la capital del gènere negre durant una setmana, gràcies a la feina entre d’altres del llibre Paco Camarasa i l’Ajuntament de Barcelona.

La BCNegra 2013 oferirà 60 activitats, amb un pressupost  de 95.000 euros. Cal destacar la col·laboració d’unes 37 editorials que des de fa uns anys publiquen les principals novetats del gènere negre a principis d’any, tot coincidint amb el festival.

Un dels plats forts del festival és  l’escriptora sueca Maj Sjöwall  que rebrà el premi Pepe Carvalho,  per la seva contribució al gènere negre europeu, gràcies a les novel·les protagonitzades per Martin Bech que va escriure al costat del seu marit Per Wahlöö.

Per Wahlöö i Maj Sjowall són considerats els pares de la novel·la negra europea i han influenciats a escriptors com Henning Mankell, Stieg Larsson,  Camilla Lackberg, o Assa Larsson.

L’italià Andrea Camilleri també rebrà el seu homenatge a la BCNegra 2013 amb l’exposició Formes de Camilleri, a la Biblioteca Jaume Fuster que es centrarà sobretot en el personatge del comissari Montalbano i l’illa de Sicilia.
Per problemes de salut, l’escriptor italià no podrà assistir a BCNegra

En el terreny català estarà ben representat amb Andreu Martin i ‘Societat Negra’, la recent novel·la guanyadora del V Premi Crims de Tinta a més de Salvador Balcells, Sebastià Bennassar, Pep Coll, Aro Sainz de la Maza (El asesino de la Pedrera)  i  Lluis Llort  l’autor de Si  quan et donen per mort un dia tornes.

La BCNegra 2013 també  comptarà l’escriptor Javier Cercas i Alicia Giménez Bartlett, que presentarà la seva última novel·la ‘Nadie quiere saber’
Cal destacar també la presència de Dolores Redondo que debuta amb ‘El guardià invisible’, una novel·la que ja es presenta com una de les revelacions de la temporada i la taula rodona que protagonitzaran els periodistes Ignacio Escolar, Berna González, José Sanclemente i Maruja Torres que comentaran les seves incursions en el gènere.
Com a curiositat, Màrius Serra oferirà uns mots encreuats molt negrecriminals.

Martin Beck, Montalvano, Pepe Carvalho, Petra Delicado, Bevilacqua,  passejaran  per la ciutat de Barcelona de l’1 al 9 de febrer.
La ciutat segurament podrà dormir ben tranquil·la….

Consulta els actes en aquest PDF