Segons les dades del Barómetro de Hábitos de Lectura y Compra de Libros en España 2020 demostra que el confinament i la pandèmia ha provocat que l’index de lectura hagi augmentat.
Aquest estudi, elaborat per a la FGEE, amb el patrocini de CEDRO i en col·laboració amb el Ministeri de Cultura i Esport assegura que el percentatge de lectors de llibres que llegeixen almenys una vegada a la setmana va aconseguir el 52,7%, l’any 2020 i va arribar a un màxim històric del 57% durant el confinament.
INCREMENTA EL TEMPS DEDICAT A LA LECTURA
El temps dedicat a la lectura també s’ha incrementat, passa de 6 hores i 55 minuts abans del confinament a 7 hores i 25 minuts, a finals de 2020. Durant el confinament va aconseguir la xifra de 8 hores i 25 minuts setmanals.
Pel que fa al nivell d’estudis, el 85,7% de la població amb estudis universitaris llegeix en el seu temps lliure. El percentatge baixa fins al 61,4% entre els qui tenen estudis secundaris. El 39,6% de la població que només ha cursat estudis primaris és lectora en temps lliure.
En tots els grups d’edat, entre les dones continua havent-hi un major percentatge de lectura de llibres en temps lliure que entre els homes.
El 68,8% majors de 14 anys va llegir llibres al llarg de 2020. Un 64% té la lectura com una activitat d’oci, en el seu temps lliure. Un 23,1% llegeix per treball o estudis. El 36% de la població no llegeix mai o gairebé mai llibres.
La lectura en nens és generalitzada, però s’ha registrat una caiguda de gairebé 10% en les llars on se’ls llegeix als menors de 6 anys. A partir dels 15 anys es redueix notablement la proporció de lectors freqüents en temps lliure.
CREIX LA LECTURA EN FORMAT DIGITAL
La lectura de llibres en format digital continua creixent, el 30,3% dels espanyols majors de catorze anys llegeixen en aquest format, almenys una vegada al trimestre.
Malgrat un incrementat la proporció dels qui paguen pels llibres electrònics (39,8%), la majoria continua descarregant-los-hi gratuïtament.
Els lectors que llegeixen llibres en format digital empren en major proporció els e-readers (12,6%) i l’ordinador (12,5%). També significativa és la lectura de llibres a través de Tauleta (10,1%) i del mòbil (6,2%).
LA LLIBRERIA TRADICIONAL CONTINUA SENT EL PRINCIPAL CANAL DE COMPRA DE LLIBRES
Un 51,7% dels espanyols van comprar llibres (no de text) l’any 2020, un 1,3% més que en 2019. La llibreria tradicional es manté com a principal canal per a la compra i creix l’any 2020.
Pel confinament i les restriccions de mobilitat descendeix al 23,2% el percentatge de població que va anar a la biblioteca.
La gran majoria de lectors, al voltant del 81%, asseguren que la lectura els ha ajudat a “portar millor la situació durant el confinament”.
L’increment en el nombre de lectors per oci en temps lliure ha estat generalitzat en totes les comunitats autònomes. Catalunya i Andalusia han estat les que major increment han registrat: 2,3 punts.