L’Acadèmia Sueca ha decidit guardonar a l’escriptora francesa amb el Premi Nobel de Literatura.

Annie Ernaux , nascuda a Lillebonne, l’1 de seteembre de 1940) és una escriptora francesa. Té 82 anys i és Catedrática i professora de letres modernes. L’escriptora s’endú els 950.000 euros del premi, el més ben dotat a la trajectòria literària més ben dotat econòmicament.

El jurat ha decidit concedir-li el Nobel de Literatura per “pel coratge i l’agudesa clínica amb la qual descobreix les arrels, els distanciaments i les restriccions col·lectives de la memòria persona”.

 

 

Annie Ernaux és autora d’una vintena de novel·les, la majoria de caire autobiogràfic. Va publicar la seva primera novel·la el 1974, “Les armoires vides”, i va guanyar el premi Renaudot amb La place el 1984. Amb “Els anys” va guanyar-se el reconeixement unànime de crítics i lectors.
A més del Premi Nobel de Literatura també ha rebut els premis de la Llengua Francesa (2008), Marguerite Yourcenar (2017) i Formentor (2019) pel conjunt de la seva obra. Angle editorial ha publicat en català les obres “Pura passió”, “Els anys”, “L’esdeveniment” i “Memòria de noia”.

 

Les editorials Tusquets, Cabaret Voltaire han publicat bona part de la seva obra en castellà amb els títols  “Los años”, “La mujer helada”, “El uso de la foto”, “Pura pasión”, “Mira las luces, amor mio”, “El acontencimiento”, “La vergüenza”, “Memoria de chica”.


Enguany el nom d’Annie Ernaux estava entre els favorits compartint llista amb autors com  Michel Houllebecq, Liudmila UlítskayaAnnie Ernaux, Ngugi wa Thiong’o, Jon Fosse, Karl Ove Knausgård , Margaret AtwoodChimamanda Ngozi Adichi i Salman Rushdie.

La mitjana d’edat dels escriptors i escriptores que van ser guardonats amb el Nobel és de 65 anys. El més jove va ser Rudyard Kipling rebent el premi amb 47 anys l’any 1907 i Doris Lessing amb 88 anys va ser l’autora amb més edat en rebre el guardó.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here