Andreu González: Amb ‘Bon cop de falç’ hem volgut crear un Alatriste català’

L’escriptor català presenta la novel·la ‘Bon cop de falç’, guanyadora de Premi Nèstor Lujan de Novel·la Històrica, co-escrita amb Ramon Gash.

Bon cop de falç narra els fets de la Guerra dels Segadors, un fet poc tractat en la ficció. Andreu González i Ramon Gash recuperen aquesta part de la història  catalana amb una novel·la protagonitzada  per Joan Martí, un personatge que es mou per venjança en una època políticament i socialment complicada.
Bon cop de falç ha rebut el Premi Nestor Lujan de Novel·la històrica (Columna) i suposa el debut d’Andreu González  en el terreny de la novel·la.

.Com ha estat l’experiència d’escriure una novel·la a quatre mans amb Ramon Gasch?

Molt bé, de fet, el més important es que t’avinguis  més o menys amb l’altre persona.  Primer es fixen sobre el paper una sèrie de punts  i després cadascú va treballant la seva part.  Aspectes com els  capítols l’estructura de la novel·la i les  escenes han de quedar força clares prèviament.


Per escriure aquesta primera novel·la  ha escollit 
uns fets històrics com la guerra dels segadors. Per què?

La guerra de separació  o dels segadors està poc tractada en la ficció. Es curiós que no hagi estat tractada  massa en la ficció per la importància històrica que té. A més en Ramon i jo estem vinculats a alguns  dels escenaris d’aquell conflicte bèl·lic com Santa Maria de Palautordera,  Cambrils I Martorell.

El protagonista de la novel·la és en Joan Martí, és el motor de la història i es mou sobretot per venjança. Qui és en Joan Martí?

Joan Martí és un personatge que  li toquen viure uns fets excepcionals. És una persona impulsiva, desafiant, bocamoll i  està corcada per l’odi.  Al llarg de la novel·la va millorant militarment.
El que hem volgut fer és crear una mena d’Alatriste català amb un component  important d’aventures.
En Joan, sense voler-ho, es va trobant tots els escenaris que van succeir durant la Guerra dels segadors.

A Bon cop de falç també coneixerem moments de la història de Catalunya potser una mica oblidats  com el setge de Cambrils o  la batalla de Montjuïc.

Com deia l’escriptor Simon Scarrow ‘una Novel·la no pot substituir un llibre d’història’,  però si que pot fer  venir ganes de llegir un llibre d’història.
L’època on hem situat la novel·la és  molt interessant  i es narren episodis poc coneguts com  el setge de Cambrils o la batalla de Montjuïc, que ser  una batalla guanyada pel bàndol  català.

A més de Bon cop de falç, Andreu González  és  autor de dos títols que fan referència al Barça: ‘100 moments estel·lars del Barça’ i 100 motius per ser del Barça (i no ser del Madrid).

 Podeu escoltar l’entrevista íntegre en aquest arxiu d’audio.

1 COMENTARI

Comments are closed.