Jaume Cabré, Marc Pastor, Rafel Nadal, Xavier Bosch, David Cirici, Jenn Díaz i Sílvia Soler encapçalen la llista de novetats del nou any.

novetats-autors-catalans-2017L’Illa dels Llibres us ofereix un repàs per les novetats que es publicaran en el primer trimestre de l’any 2017 d’autors catalans.

Rafel Nadal, Sebastià Bennassar, Bel Olid, Jordi de Manuel, Emma Vilarasau,   Ricard Ruiz Garzón i Said El Kadaoui al gener

A principis d’any arriba ‘La senyora Stendhal’ (Columna), la nova novel·la de Rafel Nadal ambientada a la Girona de 1990 quan la troballa d’una postal antiga en una llibreria del barri vell ofereix la panoràmica de la casa de la carretera dels arbres on en Lluc va viure de jove. Aquesta imatge idíl·lica obrirà una porta als seus records d’infantesa i de joventut més tendres i punyents.

L’editorial Alrevés presenta el mes de gener la novel·la ‘L’Imperi dels lleons’, de Sebastià Bennasar i Andreu Claret a ‘Venjança’ (Columna) narra Un entramat de secrets, misteris i passions a l’entorn de la filòsofa Hipàtia i un dels seus textos que qüestiona l’origen del cristianisme. La novel·la serà publicada el 18 de gener.

Jordi de Manuel aposta per ‘Mans negres’, (Pagès editors), un recull de relats protagonitzats per l’‘inspector Marc Sergiot.

Edicions del 1984 publica al gener ‘Els estranys’ de Raül Garrigasait. Situada l’any 1837, en plena guerra carlina, en un moment en què xoquen amb violència el passat i el futur, un jove prussià travessa els Pirineus per lluitar a favor de l’Ordre, però un malentès el deixa encallat en una ciutat ruïnosa i desconcertant.

Edicions 62 publicarà al gener ‘Il·lusions elementals de Ponç Puigdevall, l’obra guanyadora de la darrera edició del Premi Joanot Martorell. El protagonista d’Il·lusions elementals és un col·leccionista d’errors. Un home sense ni cinc, entossudit a confondre’s quant a l’amor, amb certa tendència a oscil·lar entre la melancolia i la destrucció, entre la rutina i l’excés. Un home que mai no ha entès el vincle entre les causes i els efectes i, atrapat en ell mateix, s’ha deixat dur per les lleis de l’atzar.

Valentí Puig a ‘El bar de l’Ave’ (Proa) ofereix un retrat de la societat espanyola actual i Empúries publicarà a finals de gener el darrer premi Just Casero, ‘El veler magenta’ de Jaume Puig.

El duet format per Ricard Ruiz Garzón i Said El Kadaoui presenten Selfis (Columna) on narren la tèrbola relació entre tres adolescents: el Kim, el Rasch i la Llum, a partir dels missatges que els nois, de viatge pel Marroc, li envien a la Llum, ingressada per un estrany accident patit amb ells durant un concert.

L’escriptora Bel Olid explicarà a Vides aturades (Ara Llibres) la crisi dels refugiats en primera persona en un llibre solidari. Després de viatjar fins als camps de refugiats de Grècia, l’escriptora Bel Olid ens posa un mirall al davant: ens explica com els refugiats que protagonitzen una de les crisis humanitàries més importants de la història són persones amb vides molt semblants a les nostres

L’actriu Emma Vilarasau i la periodista i escriptora Montse Barderí publiquen a Columna ‘Camí d’anada i tornada. La novel·la repassa el periple vital d’Annemarie Schwarzenbach i Ella Maillart després del seu viatge de Suïssa a Kabul l’any 39. A través de les seves cartes descobrirem un afecte profund, dues maneres de veure el món i d’entendre la guerra. Es tracta d’una obra de ficció basada i inspirada en fets reals

La poeta Dolors Miquel publica al gener ‘El guant de plàstic rosa’, Premi Ausiàs March 2016. A partir d’una imatge insòlita —el cadàver d’un home podrint-se a l’aigüera— s’hi descabdella una reflexió lírica sobre la vivència de la mort.
Jaume Subirana publica al gener ‘Tu i jo’ és el primer volum d’una antologia poètica de Jaume Subirana per a la gent jove. En aquest primer llibre es recullen trenta poemes de diferents autors dissenyats d’una manera diferent, atrevida i suggeridora sobre l’amor.

El llibreter Guillem Terribas a ‘Alegra’m la vida’ (Columna) ens ofereix al gener 22 pel·lícules per veure amb tota la família. Ens ofereix una visió d’avi, molt entranyable, que enllaça, alhora, amb els seus records d’infància.

David Cirici, Silvia Soler, Marc Pastor, Jenn Diaz Empar Moliner Lluís-Anton Baulebas i X R Trigo al febrer

L’escriptor David Cirici ha estat guardonat amb el Premi Sant Jordi amb la novel·la El setè àngel’. La novel·la es publicarà al febrer i és una història sobre la fragilitat de la vida, l’amenaça de l’imprevist i el vincle entre pares i fills. La novel·la explora tres naufragis: el personal de l’Ernest, que s’havia vist com un triomfador; el naufragi real del Marc, el nen de set anys, i també el naufragi d’aquesta Europa nostra.

Jenn Díaz publicarà el recull de relats ‘Vida familiar’, premi Mercè Rodoera .Entre els protagonistes dels contes hi trobarem a  una nena que se separa de la seva mare com ho faria d’un amant, l’adolescent que viu el primer amor i la primera mort alhora, la mare sola davant el nen amb por, la noia que no entén la germana que ja no viu a casa.

Al febrer Destino publicarà l’obra guanyadora del premi Josep Pla, La fada negra’ on Xavier Theros narra el bombardeig a la ciutat de Barcelona per part del general Espartero l’any 1843.  Theros ha destacat que la novel·la presenta una Barcelona claustrofòbica “entre muralles que no podia créixer en superfície mentre ho feia en població’.
‘La fada negra’ està protagonitzada per Llàtzer Llampades, un capità d’un buc mercant que viu un tràgic naufragi que le portarà a Barcelona on es reconvertirà en policia i haurà d’investigar diversos assassinats.

Després de ‘Un any i mig’, Sílvia Soler presentarà el mes de febrer de 2017 ‘Els vells amics’, una novel·la protagonitzada per  cinc joves creatius i inquiets, estudiants de Belles arts que es coneixen en un viatge a París. Serà un viatge de només quatre dies però que els marcarà i durarà per sempre.
En Marc, en Mateu, la Lidia, l’Ada i el Santi entrellacen les seves vides, i malgrat les seves aparents diferències, res sembla que pugui trencar el que tenen en comú i el més preuat: la seva amistat. Però la vida no s’atura, i els va allunyant dels anys de joventut, quan tot era pur instint i ambició.

‘Farishta’, la nova novel·la de Marc Pastor arribarà al febrer de la mà de les editirorials Amsterdam Llibres i Catedral que publicaran la cinquena novel·la de l’escriptor. Farishta narra la vida de set famílies que viuen en unes illes remotes de la Polinèsia en l’època dels experiments nuclears francesos. Farishta, la jove protagonista, descobrirà que en aquell paradís aparent s’hi oculten secrets que posen a prova totes les seves creences. Segons destaca l’editorial Amsterdam Llibres, la novel·la ‘està a mig camí entre la narrativa d’H.G. Wells i la sèrie Lost’.

 

L’editorial Bromera publicarà el 20 de febrer ‘Amics per sempre’  de Lluís-Anton Baulenas, premi de Novel·la Ciutat d’Alzira. Es tracta d’una novel·la ambientada en la Barcelona olímpica i la guerra dels Balcans.

Genis Sinca recupera a ‘El cavaller Floïd (Proa), la biografia de J.B.Cendrós (1916-1986), l’empresari del popular Floïd, que també va ser un dels mecenes i activistes culturals més importants que hagi donat Catalunya. Va ser un dels cinc empresaris fundadors d’Òmnium Cultural,

Edicions del Periscopi publicarà ‘La teranyina’ de Roger Vinton (pseudònim) on ens voldrà fer veure que la realitat que ens envolta no és ben bé com ens l’expliquen i que no cal tenir accés a informació reservada per conèixer la veritat i que cal cultivar l’esperit crític i fer-se moltes preguntes.

Empar Moliner parlarà a principis de febrer de la seva passió com a runner a De què fuges, qui et persegueix? (Columna).

A mitjans de febrer l’escriptor X.R Trigo presentarà ‘L’objectiu del crim’ (Ediciones B), el primer títol d’una sèrie de thrillers històrics amb la fotografía com a protagonista

Sembra Llibres recupera Quan érem refugiats, de Teresa Pàmies. Testimoni en primera persona de l’exili forçat que van patir centenars de milers de republicans en acabar la Guerra Civil espanyola. Una obra que ens recorda que no fa tant nosaltres també vam ser refugiats.

Joan Daniel Bezsonoff publicarà ‘La ballarina de Berlín’ (Empuries), una de les novel·les més divertides a mig camí de la paròdia de la novel·la d’espies i el gènere eròtico-amorós en ple ascens del nazisme a Alemanya.

David Grau es centrarà a la novel·la ‘El defensor de les bruixes’ (Columna) en una història ambientada a Viladrau en el segle XVII.

 

Xavier Bosch, Màrius Serra, Joan Carreras al març

Xavier Bosch publicarà la nova novel·la ‘Nosaltres dos’ (Columna) al març Després de rebre el premi Ramon Llull amb ‘Algú com tú’ sembla que Xavier Bosch continua donant descans al personatge de Dani Santana protagonista de la trilogía que el va donar a conèixer com a escriptor. Bosch segueix la relació de dos amics, Kim i Laura, al llarg de més de 30 anys, des del moment que es coneixen a la facultat fins a la maduresa.

Després dels premis Ciutat de Barcelona i Sant Jordi per les dues últimes novel·les, Joan Carreras presenta a principis de març el thriller ‘La dona del cadillac’

L’actor Lluís Homar publicarà al març ‘Ara comença tot’ (Ara Llibres) i l’actriu Sílvia Abril oferirà les Claus per mantener una vida sana a ‘Com a mi m’agrada (Columna).

Màrius Serra a través de la seva experiència personal, ens farà reflexionar a ‘D’on trec el temps’ (Empúries) sobre com aprofitar el temps en aquesta vida.

Al març també es publicarà el nou premi Ramon Llull que es lliurarà un mes abans.


Jaume Cabré torna a les llibreries abans de Sant Jordi amb ‘Quan arriba la penombra’ 

Sis anys després de Jo confesso, Jaume Cabré torna el 5 d’abril a les llibreries amb l’obra Quan arriba la penombra que serà publicada simultàniament en català (Proa) i en castellà (Destino).
Es tracta d’històries que s’entrellaçen entre elles i que estan tocades per la foscor i per la ràbia, però també per la ironia, la fantasia i el joc on apareixen diferents personatges com un nen poruc que es rebel·la contra la tirania d’un mestre, un candidat al Nobel davant d’una visita inoportuna, un escriptor que amenaça l’editor amb una novel·la inquietant, un ancià que passeja pels escenaris on va fer la guerra, però també un personatge que es refugia dins d’un quadre de Millet.

 

1 COMENTARI

  1. Jo també trec llibre. Ja sé que no sóc tan famosa com la cèlebre escriptora Emma Vilarasau, per posar un exemple, però estaria bé recollir-ho, no?

Comments are closed.