Les tres bessones tornen a casa

Roser Capdevila recupera la propietat de les tres bessones després del seu litigi amb la productora Cromosoma.

Tot va començar l’any 2013 quan la creadora de Les tres bessones reclamava la propietat intel·lectual dels seus personatges a la productora Cromosoma que fins llavors s’encarregava de l’explotació de les seves creacions.

Ara, la Sala Civil del Tribunal Suprem ha donat la raó a Roser Capdevila i condemna a la productora Cromosoma a indemnitzar-la amb 381.000 euros per danys i perjudicis causats, a més de tornar tots els dibuixos originals i evidentment cessar l’explotació dels drets.

En una entrevista recent al programa  No Ho Sé de RAC1. Roser Capdevila anunciava que no il·lustrarà més històries de les tres bessones perquè va tenir un ictus a l’ull dret a l’agost i, des de llavors, els problemes de visió li impedeixen dibuixar.

L’any 1983, Roser Capdevila, va crear els dibuixos de Les tres bessones, inspirats en les seves tres filles, la Teresa, l’Anna i l’Helena, amb qui també comparteixen nom.

A partir de l’any 1992 va signar dos contractes amb Cromosoma per cedir-li els drets d’explotació dels dibuixos de Les tres bessones i del personatge de la Bruixa Avorrida.

ROSER CAPDEVILA, UNA VIDA IL·LUSTRADA

Roser Capdevila va estudiar Belles Arts a l’escola Massana de Barcelona, durant la dècada de 70 va col·laborar amb l’edició francesa de la revista infantil ‘Cuca Fera’ i el 1979 va ser finalista del Premi Apel·les Mestres de literatura infantil i juvenil il·lustrada pel seu conte ‘La cosidora’.

En la dècada dels 80 va començar a il·lustrar llibres amb els quals va aconseguir reconeixements tan importants com el Premi Serra d’Or (1982 i 1983), el premi d’il·lustració de la Generalitat de Catalunya (1984), la Creu de Sant Jordi (2004), el premi a la trajectòria professional atorgat pel Gremi d’Editors de Catalunya (2005), la Medalla d’Or de la Ciutat al mèrit artístic atorgada per l’Ajuntament de Barcelona (2006), la Medalla d’Or de la Belles Arts que dóna el Ministeri de Cultura (2009) i la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya (2010), entre d’altres guardons