El jurat del premi ha qualificat la novel·la ‘La memòria de l’arbre’ com una petita joia de gran nivell literari. 

Vallès Tina_300 ppp ColorEl jurat format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Isabel Obiols i l’editor Jordi Herralde ha destacat l’habilitat narrativa de l’autora, l’estil contingut, l’alt domini de la llengua i la credibilitat de la veu del nen narrador, que fan de La memòria de l’arbre una petita joia de gran nivell literari.

La novel·la de Tona Vallès segons ha destacat l’editorial Anagrama en un comunicat està protagonitzat per en Jan, un noi que veu que potser no és tan bona notícia que ara siguin cinc a casa després que els seus avis en  Joan i la Caterina hagin deixat Vilaverd i s’han instal·lat amb ells al pis del barri de Sant Antoni, a Barcelona.
Aquest canvi alterarà el dia a dia a casa, on les paraules i els silencis prendran nous significats. Però el Jan i el Joan tenen el seu món, ple de passejades, arbres i lletres amb més significat del que sembla.

Mentre els adults fan el possible perquè tot vagi com sempre, el Jan es fixa en tots els detalls del seu voltant i els va ajuntant per entendre què passa. Les converses entre avi i nét, amb preguntes sense resposta i respostes sense pregunta, construeixen un mosaic d’escenes per on avança la relació entre tots dos, i la història d’un desmai en serà el fil conductor.

Enguany s’han presentat 18 obres a la segona edició del Premi Llibres Anagrama de Novel·la. La dotació econòmica del guardó és de 6.000 euros i la publicació de la novel·la per part de l’editorial Anagrama.

Tina Vallès és escriptora i traductora i és autora de L’aeroplà del Raval (LaBreu, 2006), Un altre got d’absenta (LaBreu, 2012) i El parèntesi més llarg (Proa, 2013), que va obtenir el Premi Mercè Rodoreda 2012 de contes i narracions, i de la novel·la Maic (Baula, 2011). Vallès també és membre fundadora de l’Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya (APTIC).