La Setmana del Llibre en Català ofereix des de fa uns anys la possibilitat de fer una passejada pels indrets que anteriorment ja han visitat els personatges de les novel·les.

Són els itineraris de La Setmana i enguany autors com Martí Gironell, Maria Carme Roca, Albert Forns o Marcel Fité han mostrat als lectors de les seves novel·les alguns dels indrets barcelonins que han servit d’escenari de les seves obres.

Segurament un dels autors més habituats als itineraris i a les rutes literàries és Martí Gironell que amb la seva primera novel·la ‘El pont dels jueus’ ja va explotar aquest interès per part dels lectors i poder anar més enllà de la lectura d’una novel·la i visitar els seus escenaris. Tretze anys després, el pont de Besalú, protagonista d’aquella primera obra de l’escriptor gironí, encara rep visitants arran de la seva lectura.

Fa poc, Martí Gironell ha publicat ‘Paraula de jueu’, la continuació d’El pont dels jueus’ on amplia el radi d’acció a la ciutat de Barcelona del segle XIV. Coincidint amb la celebració de La Setmana del Llibre en Català, Gironell ha ofert un nou itinerari que arrenca a l’antic portal d’entrada a la ciutat per després passejar pel carrer Portaferrissa. La ruta s’enfila pel carrer Marlet i Salomó ben Adret on trobem la Sinagoga Major de Barcelona.

El protagonista de ‘Paraula de jueu’ arriba a la ciutat de Barcelona procedent de Besalú i acompanyat del prestigiós rabí talmudista, Nissim ben Rovè, amb qui s’allotjarà durant quatre setmanes en una casa del call Major de Barcelona.
El rabí porta un llibre que serà cabdal en la cultura jueva i també en el desenllaç de la novel·la. Al Llibre de la Creació se li atribuïa certs poders com la de crear vida a través de les paraules.

Visitar aquests escenaris amb la companyia i explicació de l’autor permet ”als lectors connectar amb la novel·la i els seus protagonistes’ segons assenyala Martí Gironell”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here