Petites dosis, article d’opinió de Martí Gironell

L’escriptor i periodista estrena una espai mensual d’opinió a L’illa dels llibres recomanant Quaranta nits amb Montaigne  d’Antoine Compagnon

Martí Gironell

La història, les matemàtiques o la filosofia han tingut sempre la mala fama de ser matèries feixugues, complicades, enrevessades, en definitiva, poc simpàtiques vaja…
Però com tot depèn de com i qui t’ho explica et farà descobrir les bondats d’una disciplina que d’entrada potser no t’engrescava gens.

A aquesta descoberta sovint hi ajuda un mitjà com la ràdio que fa possible acostar a l’oient aquelles qüestions que semblen molt allunyades. I en aquest sentit, si es tracta de filosofia i de revisar i recuperar valors per la nostra vida de cada dia hi ha un llibre d’Antoine Compagnon sobre Montaigne titulat Quaranta nits amb Montaigne de Blackie Books que trobo que és ideal.
No en va va nèixer d’una col.laboració radiofònica del seu autor en una emissora de ràdio francesa.quaranta-nits-amb-montaigne A més, aquest llibre del moralista francès té  l’encert d’ estar en línia amb la filosofia que pregonava el mateix Montaigne ja que es pot simultanejar amb qualsevol altra lectura que us vingui de gust fer perqué és per llegir-lo en petites píndoles.
Tot i que els seus capítols no tenen aspiracions de contenir pastilles de saviesa aplicables a la vida moderna, jo me n’he pres una cada nit abans d’anar a dormir i m’ajuda a trobar resposta a algunes preguntes actuals.

El pensador francès ja defensava “una lectura versàtil, papallonejant, distreta; una lectura de caprici i de caça furtiva, que salta sense mètode d’un llibre a l’altre, que pren allò que li interessa allà on ho troba, sense preocupar-se gaire de les obres de les quals extreia fragments per guarnir el seu llibre”.

Amb aquesta voluntat depredadora, amb l’avidesa per buscar i trobar coneixement en qualsevol llibre que us caigui a les mans trobo molt interessant les reflexions que ja feia l’escèptic francès i que  en molts casos són ben vigents, fàcilment aplicables en la nostra vida qüotidiana.
Una realitat que ara més que mai ens disposa a dubtar de tot i tothom, premisa bàsica de l’escepticisme que ja pregonava Montaigne  i que ara es poden administrar en petites dosis.
Tingueu-lo present i ben a prop de la taula de nit.

Martí Gironell