Opinió: ‘Moments’ per Martí Gironell

L’escriptor i periodista recomana  ’50 moments imprescindibles de la Història de Catalunya’ de Jaume Clotet

marti gironell“Aprenem la història a l’escola i després ens oblidem d’ensenyar a llegir-la”. Ho va dir ja fa temps Tahar Ben Jelloun, l’escriptor marroquí. Hi estic d’acord. Per això tots els llibres que es fan, es pensen i finalment es publiquen amb la voluntat de divulgar el nostre passat, d’entendre’l, de fer-lo senzill, planer, els aplaudeixo.

La Berta Bruna, exeditora de Columna, li va proposar un llibre d’aquestes característiques a Jaume Clotet, el coautor de Lliures o morts o El meu primer 11 de setembre.
En Jaume és periodista i historiador, el febrer farà un any que és el responsable de comunicació d’Exteriors de la Generalitat, que depèn de la secretaria d’Afers exteriors.
I si la seva feina és explicar el nostre immediat present a fora perquè ens entenguin, la seva vocació continua sent domèstica. És a dir que nosaltres els catalans coneguem la nostra història i sapiguem i entenguem on som i perquè som com som.

’50 moments imprescindibles de la Història de Catalunya’ (Columna 2014) no és un volum50 moments per a especialistes ni per a historiadors. La voluntat és divulgativa i el llenguatge és amè.
Una de les virtuts del llibre és la brevetat de cada un dels episodis, dels moments triats per Clotet. I com que són moments que han marcat el que Catalunya és avui és un llibre que podeu simultanejar amb qualsevol i receptar-vos cada dia quan us vingui millor una píndola de la nostra història. Des dels íbers fins a Pasqual Maragall. De la primera independència a la primera capçalera de Catalunya.

Cinquanta moments, o més ben dit episodis, etapes, que han marcat el nostre país i el nostre full de ruta. Som fruit d’aquests esdeveniments, i la Catalunya actual, la que vivim avui s’explica, per exemple, pel testament de Jaume I
Què hauria passat si no hagués dividit els seus dominis entre els seus fills? Ara seríem més grans, més potents amb València i Mallorca? Qui ho sap…

Ara, també és veritat que potser no ens agradarà el que llegirem sobre nosaltres mateixos perquè molt molt tampoc no hem canviat. Diria que no n’aprenem, ni de la història. Som poc diplomàtics, força violents (hem avançat a base de patacades), desunits i amb mala sort.
Us sona? També és veritat que hi haurà algú que dirà que només són moments i que un mal moment el pot tenir tothom. N’hi ha però, de moments, que poden canviar el curs de la història.

 

Martí Gironell
Periodista i escriptor, autor d’El primer heroi