L’Acadèmia sueca ha anunciat els guanyadors de les edicions 2018 i 2019 després de la suspensió l’any passat pels escàndols d’abusos sexuals d’una de les persones vinculades a l’entitat. 

OLGA TOKARCZUK PREMI NOBEL LITERATURA 2018 

Olga Tokarczuk es converteix en la quinzena dona de la història en aconseguir el Premi Nobel de Literatura.

Nascuda a Sulechów (Polònia,l’any 1962) és escriptora, activitats i intel·lectual.

Ha rebut guardons com el Premi Nike en dues ocasions (2008 i 2015) i el Brückepreis el 2015 en reconeixement a la seva promoció de la pau, la democràcia i la comprensió intercultural. L’any  2018 es va convertir en la primera polonesa en guanyar el Premi Man Booker Internacional per la seva novel·la Bieguni (‘Vols’).

L’editorial Siruela va publicar en castella el thriller metafísic ‘Sobre los huesos de los muertos’ i en català l’editorial Proa va publicar ‘Un lloc anomenat antany’ que Lumen editaria en castellà. Per la seva banda l’editorial Nórdica compta en el seu catàleg les obres ‘Los avispones’, i el llibre d’assajos literaris, ‘Contra el sueño profundo’.

L’editorial Rata publicarà al novembre en català ‘Cos’ i Anagrama farà el mateix en castellà sota el títol de ‘Los errantes’.

PETER HANDKE PREMI NOBEL LITERATURA 2019

L’escriptor austriac Peter Handke nascut a Griffen, Austria és poeta, dramaturg, novel·lista, assagista, guionista i director de cinema austríac.

Pertany a l’estil de la Nova Subjectivitat, concret i descriptiu, i la seva temàtica sol girar entorn de la solitud i la incomunicació de l’home. Actualment és un dels autors més representatius de l’avantguarda literària europea.

L’any 1973 va rebre el Premi Georg Büchner, el 1976, el Premi Kafka, i el 2006 li va ser concedit el Premi Heine, que va rebutjar. És autor de La gran caiguda. Traduït al català el 2014 per Marta Pera Cucurell i publicada a Raig Verd editorial i Poema a la durada.Traducció de Marta Pera Cucurell, publicat  per Cafè Central/Eumo Editorial, 2015

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here