Eva Baltasar, Care Santos, Maria Carme Roca, David Nel·lo, Manuel Baixauli, Empar Moliner, Xulio Ricardo Trigo i Gemma Ruiz entre els noms destacats de les novetats d’aquest any.

AMPLIAREM LA LLISTA

Un dels primers títols de l’any en català és ‘El tango de Dien Bien Phu’ (Columna) de David Castillo, l’obra guanyadora de Premi Joanot Martorell 2019. Castillo narra a la novel·la des de la sortida de les columnes llibertàries per la frontera el 1939 fins a la desfeta francesa al Vietnam el 1954.

Roger Bastida publica el 8 de gener ‘La llarga revetlla’ (Columna), una novel·la que l’editorial defineix com una història d’amors i desamors, de resiliència, secrets i mentides entre els luxes i les imposicions socials de l’alta burgesia dels anys trenta. El mateix dia Blanca Soler presenta la segona novel·la ‘Farem castells de sorra’.

Per la seva banda Sylvia Lagarda-Mata publica ‘L’ombra de la Magui encara és al jardí’ (Columna). El Marc, un jove historiador i professor, està passant un moment sentimentalment complicat i per distreure’s comença a interessar-se en el que ell denomina «l’enigma familiar»: la desaparició de la Magui Viladalba, la germana de la seva besàvia, durant la revetlla de Sant Joan de 1919.

Joan Rendé s’endinsarà en els anys 20 i 30 del segle XX a ‘Ballaven el Black bottom’ (Proa) a través dels Masdeu, una família acomodada en la dictadura de Primo de Rivera.
La periodista Mayka Navarro presenta el 15 de gener ‘Desmuntant el cim perfecte’ (Columna). L’obra publicada en castellà a l’editorial Alrevés arriba ara en la versió en català on ens ofereix una crònica sobre el que es va anomenar com ‘el crim perfecte’ sobre María Ángeles Molina Fernández, Angi, l’assassina que durant uns quants anys va ser capaç de seduir els responsables de diverses entitats bancàries, que li van concedir, sense cap mena de control, préstecs i assegurances que va firmar amb la identitat de la seva amiga assassinada.

El periodista Toni Vall s’endinsarà en les històries de ‘Bocaccio’ (Columna) el mític temple de la Gauche Divine .

Deu anys després de la publicació de ‘Barcino’, l’escriptora Maria Carme Roca ja té enllestida la continuació d’aquella història protagonitzada per Luci Minici Natal Quadroni i que va captivar a molts lectors i va suposar un salt important en la seva carrera literària. ‘A Barcino’ estarà disponible a les llibreries el 22 de gener.

Sebastià Alzamora publica el mateix dia ‘Reis del món’ (Proa), una novel·la centrada en dos personatges universals i antagònics d’un mateix poble mallorquí; el banquer Joan March i el savi Joan Mascaró. Joan Mascaró va ser el principal traductor i divulgador del pensament místic hindú a la cultura occidental i Joan March va ser contrabandista i financer, un dels homes més rics i poderosos del seu temps, capaç de fer caure governs o de posar condicions a Franco o a Churchill i de condicionar la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial.

Més Llibres aposta en català per l’escriptor Marc Moreno i la novel·la ‘Escapisme’ centrada en el barri de La  Verneda i protagonitzada per un jove Aitor que després de la mort de la seva mare haurà d’enfrontar-se sol a la vida amb un futur no gaire prometedor. Moreno és autor entre d’altres obres de ‘Temps de rates’, Premi Crims de Tinta.

Coincidint amb l’any Perucho, Julià Guillamon refà de dalt a baix el seu assaig sobre Joan Perucho, que Empúries publicarà el 22 de gener amb el títol de ‘Joan Perucho i la literatura fantàstica’.

Al gener també llegirem la novel·la guardonada amb el Premi de novel·la Curta Just Maria Casero, Els cossos elèctrics (Empúries) de Carles Torres.

Al gener llegirem ‘El dits dels arbres’ (Bromera) d’Ana Maria Villalonga. Deixa momentàniament  la novel·la negra per presentar una  novel·la breu, intensa, on el pes del passat ha expulsat la seva protagonista, Irene, del món. Un exercici metaliterari irònic, punyent i d’una acidesa que ens fa estremir, segons apunta l’editorial.

El 27 de gener, Edicions del Periscopi presentarà un dels títols més destacats del segell català; ‘Ignot’ de Manuel Baixauli. La novel·la está protagonitzada per Mateu, un pintor en hores baixes, rep l’encàrrec d’il·lustrar els textos d’un escriptor anomenat Crisòstom i gira al voltant de la necessitat de crear, de les expectatives i de la frustració.

Amsterdam Llibres aposta al gener per ‘Mal bon pare’ de Sergi Pons Codina, una novel·la sobre la paternitat i la crisi dels quaranta en un home que es resisteix a madurar.

Crims.cat publica al gener ‘La favorita de l’Harem’ d’Andreu Martín la continuació de l’Harem del Tibidabo.
A la mateixa editorial Ferran Grau presentarà la novel·la negra L’hivern del coiot i Susana Hernández publica a Crims.cat ‘Mai més’.
L’editorial Llibres del Delicte proposa ‘El mal pare’ de Pep Prieto que ens oferirà a partir del 20 de gener un thriller ple de sorpreses sobre aquelles coses que no sabem dels nostres pares i de nosaltres mateixos arran de l’herència d’un prestigiós arqueòleg. L’editorial especialitzada en novel·la negra també publica ‘L’instant precís’ d’Albert Gassull.

David Nel·lo, Carlota Gurt , Lluís Calvo, Xulio Ricardo Trigo, Gemma Ruiz, Empar Moliner Laia Aguilar al febrer.

El 12 de febrer arribarà a les llibreries el darrer Premi Sant Jordi de Novel·la. ‘Les amistats traïdes’ (Enciclopèdia Catalana) de David Nel·lo està protagonitzada per Salvador Togores, un traductor literari. Després de la mort del seu pare, se’n va Suïssa, a fer una estada en una residència de traductors. Allí per sorpresa, trobarà el famosíssim escriptor Marcus Bachtel, desaparegut de la circulació des de feia molts anys. En una altra època, havia estat amic íntim de la família de Togores, especialment del seu pare. A partir d’aquí, Bachtel, com a les 1001 nits, li revela la història de la seva vida i el perquè de la seva fugida.

Al febrer podrem llegir ‘Guillem’ (Amsterdam Llibres) de Núria Cadenes, un homenatge a Guillem Agulló, assassinat l’11 d’abril de 1993 a mans d’un grup de militants de l’extrema dreta. Cadenes presentarà una novel·la documental sobre els fets.

El 5 de febrer la periodista i escriptora Gemma Ruiz presenta la seva nova novel·la després de la bona acollida d”Argelagues’. Ca la Wenling (Proa) és la nova obra de la periodista catalana

Laia Aguilar, la flamant premi Josep Pla publicarà ‘Pluja d’estels” on narra la reunió d’un grup d’amics que es retroben cinc anys després d’un tràgic incident en una casa al Cap de Creus.

L’editorial Proa presentarà al febrer ‘Cavalcarem tota la nit’ de Carlota Gurt, el darrer premi Mercè Rodoreda de Contes 2019 amb uns personatges que segons ha definit Carlota Gurt ‘fan funambulisme entre què voldrien fer o el que s’ha de fer o el deure i el plaer’.

També podrem llegir L’espai profund’ (Proa), obra guardonada amb el Carles Riba de poesia de Lluís Calvo un poemari escrit entre l’estiu i l’hivern de 2018, a cavall del Pirineu Català i de l’Himàlaia on tracta de temes com la llibertat, el pas del temps i l’amor, sense oblidar l’espiritualitat o la incertesa davant del futur.

A principis de febrer Víctor Amela publicarà ‘Ens van robar la joventut’ (Rosa dels vents), on narra les històries dels «biberons» que van combatre a l’Ebre, dels adolescents que es van allistar voluntaris (tant a l’exèrcit republicà com al de Franco), dels que van sobreviure i (alguns) van continuar la seva lluita a la Guerra Mundial, dels que van ser empresonats i dels que van morir en el camp de batalla.

L’escriptor Xulio Ricardo Trigo oferirà a partir del 5 de febrer una història d’amor i resistència al París ocupat pels nazis a ‘La noia de la resistència’ (Columna)
Als anys 90, la Meritxell és una escriptora d’èxit que acaba de saber que està molt malalta. Escriu històries de vides, però mai ha aconseguit treure l’entrellat de la història que realment li importa, la dels seus propis orígens. Sap que la mare era parisenca, i que el pare va ser un combatent de la Guerra Civil, però no el va arribar a conèixer. La novel·la narra la història de la jove Anne-Marie i la seva lluita contra el monstre del feixisme amb la Resistència.

Jordi Solé ens convida a llegir la novel·la ‘El tigre i la duquessa’ (Columna) on l’agent Elsa Giralt intentarà esbrinar qui ha matat a una jove que ha aparegut en un banc de la plaça de Medinaceli de Barcelona.

Àngel Casas estrena editorial i publica la novel·la el 6 de febrer a Univers amb el títol de ‘Sidonie té més d’un amant’, una obra que
situa l’any 92 i gira entorn el personatge principal, Maximilià Morrison i Bosch, fotògraf català de prestigi internacional, que en l’actualitat resideix a Londres.
En Maximilià ha estat triat per a organitzar una gran exposició sobre la seva obra, com una de les activitats que es duran a terme al llarg de la celebració dels Jocs Olímpics.

Empar Moliner tornarà el 12 de febrer als contes amb ‘És que abans no érem així’ (Columna) a més de la publicació de ‘T’estimo si he begut i altres contes’, una antologia dels millors contes de l’escriptora catalana.
Vicenç Pagès Jordà ens proposa exercitar la ‘Memòria vintage (Empúries), un viatge personal i col·lectiu que parteix de l’arribada de l’home a la Lluna l’any 1969 i s’acaba amb la projecció de Pulp Fiction o la primera Play Station l’any 1994. Vicenç Pagès Jordà recull quatre-cents noms, paraules i conceptes que van tenir la seva època de glòria i que avui viuen sobretot en la memòria dels que hi eren, és a dir de la generació del baby boom.

Mònica Batet publica el 19 de febrer ‘Dins del cor de Chopin’ (Empúries). Fruit de la fascinació que exerceix Polònia sobre l’escriptora Mònica Batet.
Raül Garrigasait al febrer ens presentarà ‘Els fundadors’ (Ara Llibres), un homenatge a la col·lecció de clàssics grecs i llatins de la Bernat Metge.

Mª Angels Cabré a ‘El llarg viatge de les dones’ (Edicions 62) oferirà una breu història del feminisme català a través dels textos estel·lars de 33 dones. Des de mitjans del segle XIX fins avui dia, el moviment feminista a Catalunya ha tingut grans figures com Dolors Monserdà, Teresa Claramunt, Frederica Montseny, Aurora Bertrana, Anna Murià, Maria Aurèlia Capmany o Maria Mercè Marçal.

Genís Sinca amb ‘Honorables catalans’ (Columna) presentarà una tria dels 20 personatges més impactants i reveladors tractats a la secció que ofereix el periodista i escriptor a la secció homònima del Via Lliure de RAC1.
L’homenatge a Montserrat Roig continuarà al febrer amb noves edicions de ‘L’hora violeta’ i ‘La meva Cristina i altres contes’
‘Al final t’agradaré’ (Rosa dels vents) de Maria Mercè Roca es publicarà el 20 de febrer.

L’editorial Rosa dels Vents estrenarà al febrer la nova col·lecció «Contraveu» de poesia i textos breus amb ‘Salsa’ d’Adrià Salas, cantant i compositor de La Pegatina.
La cantant Suu també publicarà a la mateixa col·lecció ‘Fauna o amor’ i Cesk Freixas ‘El delta de les paraules’ (Rosa dels Vents, 2020) amb poemes vinculats amb l’observació crítica de la realitat, com temes universals.

Les novetats d’Eva Baltasar, Care Santos, Mar Bosch, Lluís Llach i Rafel Nadal arribaran al març

L’esperada segona part de ‘Permagel’ d’Eva Baltasar , guanyadora del Premi L’Illa dels Llibres 2019 arribarà al març. Amb el títol de ‘Boulder’, la novel·la segons afirmava l’autora a L’illa dels Llibres Seran protagonistes diferents. No té sentit continuar amb la protagonista de Permagel perquè crec que ja ha dit i suggerit tot el que havia de dir i suggerir’. Sobre la idea d’escriure una trilogia va sorgir ‘precisament quan veia que el Permagel s’anava acabant i que jo sí que volia afegir més coses, volia abordar temes que no encaixaven amb l’argument del Permagel i que demanaven protagonistes diferents.

L’escriptora Care Santos que enguany celebra els vint-i-cinc anys de la publicació de la primera novel·la, publicarà el 18 de març ‘Seguiré tots els teus passos’ la continuació de ‘Tot el bé i tot el mal’. En aquesta ocasió la Reina en un moment en què la seva pròpia vida travessa un moment complicat, inicia un viatge al Pirineu per enfrontar-se al seu passat i amb la sorprenent història d’en Josep Gené, que ens durà fins al 29 de gener de 1939, el dia en què Barcelona va ser ocupada per les tropes de Franco.

El cantant Albert Pla presentarà el 16 de març la seva segona novel·la ‘Espanya en guerra’ (Amsterdam llibres).

Qui també publica novetat és Mar Bosch, l’autora de ‘Les generacions espontànies’ recupera el personatge de la Eva Botet per reflexionar a ‘La dona efervescent’ (Univers) sobre la maternitat i el procés de l’embaràs i el part d’una manera realista, sense edulcorar. I posa la protagonista al límit en una novel·la d’una forta càrrega psicològica.

Natza Farré i Gala Pont a ‘Que no t’expliquin contes!’, reinterpretaran en clau feminista i revolucionària dels contes de tota la vida.
Lluís Llach canvia d’editorial i de gènere a ‘Escac al destí’ (Univers). A partir del 19 març podrem llegir la nova novel·la del cantautor i escriptor on Assassinats, conxorxes polítiques i eclesiàstiques, i nissagues maleïdes són els ingredients d’aquesta intriga palatina ambientada en el fictici regnat de Magens.

‘Mar d’estiu’ (Univers) és la proposta de Rafel Nadal que inaugura la nova col·lecció Joie de vivre, juntament amb Diari de Florència, de Diana Athill. A Mar d’estiu, Nadal ret homenatge a la mar de la seva infància i joventut en un llibre dividit en tres parts.
A la primera, l’autor parla de perquè la Mediterrània, què és i quin significat té el mar per a ell. En una segona banda, Nadal relata els seus viatges per diversos llocs del Mediterrani com Stromboli, Icària, Hidra o Portlligat

Després de l’èxit de ‘Rosa de cendra’, Premi Ramon Llull 2017, arriba un nou llibre de Pilar Rahola ‘L’espia del Ritz (Columna) que connecta amb la nissaga de la Merceneta, amb una trama d’espionatge i glamour a la Barcelona dels anys 40

En plena celebració de l’any Perucho, l’editorial Empúries publicarà l’adaptació al còmic de la novel·la d’aventures medievals i fantàstiques ‘Llibre de cavalleries’ de Joan Perucho amb il·lustracions de Toni Benages i Gaillard.

L’11 de març el periodista Ignasi Aragay presentarà ‘El món us espera’, una llarga carta als fills on hi aborda temes universals i actituds quotidianes amb la saviesa tendra d’un pare de cinquanta anys.

Amb motiu dels 100 anys del naixement de Josep Benet, el 14 d’abril, es publicarà una nova edició ampliada de les seves memòries ‘Memòries. De l’esperança a la desfeta’. A la venda el 18 de març

Els amants del cinema tindrà l’oportunitat de llegir ‘El cine que ens va obrir els ulls’ (Rosa dels Vents), un viatge a través de les pel·lícules que han marcat a Gemma Nierga i Jaume Figueras.

Laura Borràs a ‘El poder transformador de la lectura’ (Ara Llibres) oferirà un viatge pels clàssics i una reivindicació ferma del plaer de llegir .
Andreu Farràs a ‘Els invisibles’ hi narrarà les històries d’immigrants de 30 països diferents que han refet la seva vida a Catalunya.
I a ‘Sense por de morir’ (Pòrtic), Anna Teixidor explicarà els atemptats de Barcelona i Cambrils, a partir del sumari i més d’un centenar d’entrevistes a Espanya, Marroc i Bèlgica.

El debut literari de Marc Ros, cantant i compositor de Sidonie el podrem llegir a partir del 26 de març amb el títol de ‘El retorn d’ABBA’ (Rosa dels Vents), la història de tres personatges que es reuneixen a Cadaqués, poble de bruixes, pirates i artistes per oferir una novel·la generacional i indie.

LA HISTÒRIA DE HANS GAMPER A L’ABRIL
A l’abril serà Enric Calpena qui presentarà novetat amb ‘El primer capità’ (Edicions 62), una novel·la que ressegueix les implicacions entre la història de Catalunya d’inicis del segle XX i els inicis del Barça, dos temes centrals d’interès, i alhora amb les llums i ombres d’uns personatges pioners tan decisius com Hans Gamper

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here