El 5 d’octubre a les 13h es farà l’anunci oficial del guanyador/a del prestigiós guardó literari iles cases d’apostes situen entre els favorits a Ngugi Wa Thiong’o, Murakami, Margaret Atwood i Ko Un.

Bob Dylan ha estat el darrer guanyador del premi Nobel de Literatura i la seva menció va provocar sorpresa i crítiques. El jurat assenyala que el cantautor rebia el guardó per a “una nova expressió poètica de la música popular americana”. Autor de clàssics de la música del segle XX com Blowin in the wind,  The times they are A-changing o Blonde on blonde va trigar en recollir el premi i enviar el missatge d’agraiment.

És molt difícil saber qui guanyarà el premi i les filtracions a la premsa són gairebé nul·les. Els mitjans juguen a fer travesses de qui pot guanyar el premi Nobel de Literatura i fins i tot les cases d’apostes també juguen en el seu paper, especialment Landbrokes que cada any ofereix als seus clients la possibilitat de fer la seva aposta. és molt possible que aquest any el guanyador/a destaqui per una gran qualitat literària i recuperi l’esperit d’anterior edicions.

L’etern candidat Haruki Murakami encapçala un any més la llista de la casa d’apostes Landbrokes però està pràcticament descartat.  Qui encapçala la llista aquest any en un altre etern al Nobel, el kenià Ngugi Wa Thiong’o.

Entre els favortits a la llista  Margaret Atwood, Ko Un, Yan Lianke, Amos Oz, Claudio Magris i Javier Marias.

Dels 112 guanyadors del premi 27 escrivien en anglès, 17 en francès, 13 en alemany i 11 en espanyol. Cal destacar que només 14 dones han aconseguit el màxim guardó literari, tal com destacava l’escriptora Maria Carme Roca en un article publicat a L’Illa dels Llibres. Pearl Buck , Nadine Gordimer, Toni Morrison, –Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Herta Müller, Alice Munro i Svetlana Alexievichhan rebut el premi.

Entre els autors que van rebutjar el guardó hi trobem a Boris Pasternak (1958) i Jean Paul Sartre (1964).

La mitjana d’edat dels escriptors que van ser guardonats amb el Nobel és de 65 anys. El més jove va ser Rudyard Kipling rebent el premi amb 47 anys l’any 1907 i Doris Lessing amb 88 anys va ser  l’autora amb més edat en rebre el guardó.