L’autora de ‘Beloved’, ‘Jazz’ i ‘La cançó de Salomó’ ha mort als 88 anys

Guardonada amb el Premi Nobel de literatura l’any 1993, Chloe Anthony Wofford, més coneguda amb el seu pseudònim Morrison, va publicar la seva primera obra amb 40 anys amb el títol de ‘Ojos azules’ on explicava la història d’una nena negra que vol tenir els ulls del mateix color que la seva nina.

Bona part de la seva literatura defensava els drets civils i es centrava en la vida dels afroamericans i de les dones negres. Toni Morrison va ser la primera dona negra en rebre el màxim guardó literari.

 

La família de l’autora a través d’un comunicat emès per l’editorial Alfred A. Knopf ha anunciat a seva mort ‘Toni Morrison ha mori tranquil·lament anit envoltada de familiars i amics”,  “Era una mare, àvia i tia extremadament devota que es delectava per estar amb la seva família i amics. Una escriptora consumada que atresorava la paraula escrita, ja fos seva, dels seus estudiants o unes altres, que llegia amb voracitat i estava a casa quan escrivia”.

La seva obra ha estat traduïda a més de 20 idiomes i en català s’han publicat a Ara Llibres els títols Una benedicció (2009) i El retorn (2012) i La nit de les criatures (2015).

 

L’editorial Lumen va publicar bona part de l’obra de l’autora  Ojos azules (1970), Sula (1973), La canción de Salomón (1977), La isla de los caballeros (1981), Beloved (1987), Jazz (1992), Paraíso (1997), Amor (2003), Una bendición (2008), Volver (2012) i La noche de los niños.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here