Amb el seu marit Per Wahlöö va escriure deu novel·les protagonitzades pel detectiu Martin Beck que es van convertir en la bíblia del gènere negre europeu.

La crítica social i política que apareixia a les novel·les protagonitzades per Martin Beck escrites entre els anys 1965-1975 van influenciar a destacats autors com Henning Mankell, Andrea Camillieri, Stieg Larsson o Assa Larsson.

Maj Sjöwall ma mort als 84 anys després d’una llarga malaltia. L’any 2013 visitava la ciutat de Barcelona per rebre rebut el Premi Pepe Carvalho durant la celebració de la BCNegra, un premi més que merescut per la seva contribució i reinvenció del gènere.

Les novel·les de Per Wahlo i Maj Sjowall van ser adaptades al cinema. Hans Abramson va dirigir la primera de la sèrie Roseanna interpretada per Keve Hjelm, Stuart Rosenberg dirigia la versió d’El policía que rie amb Walter Mattau en el paper de Martin Beck. El hombre del balcón i Los terrorista també van comptar amb adaptació al cinema.
Sjöwall va néixer l’any 1935 a Estocolm i als 19 anys ja treballava com a periodista i traductora. Anys més tard coneixeria a Per Wahlöö amb qui es casaria l’any 1962 i escriuria a quatre mans les deu novel·les de la sèrie Martin Beck.

L’any 2013 en una entrevista a L’Illa dels Llibres Maj Sjowall encara parlava amb certa emoció del seu marit, que per poques setmanes, no va poder veure publicat el darrer títol de la sèrie ‘Los terroristas’. Amb la seva mort es donava per finalitzada la sèrie tot i que inicialment havien de ser deu novel·les publicades una cada any entre 1965-1975. ” Quan vaig conèixer a Per Wahlo no era escriptora. Jo era periodista, traductora i directora artística d’una revista. Per i jo vam decidir que escriuríem 10 novel·les durant deu anys. Durant aquest temps vam tenir dos fills. La mort del meu marit va coincidir amb la finalització d’aquest projecte i llavors vaig decidir que ja no volia seguir sent escriptora’ assenyalava l’escriptora sueca a L’Illa dels Llibres.

La literatura va deixar de ser una prioritat i l’escriptora sueca va voler dedicar el temps a cuidar dels seus dos fills Tetz i Jens que llavors tenien 8 i 10 anys.


Amb un ideal comunista i crítica amb el mite de la societat del benestar que alguns polítics volien fer creure. Sjöwall manifestava que ‘Nosaltres podríem haver escrit un pamflet polític però van decidir fer-ho a través de l’entreteniment. Ja era hora que la gent pogués contemplar i tenir una visió crítica de la societat i la situació que vivien. Hi ha altres persones que ho han fet través de l’humor com Dario Fo o Chaplin que donen una visió de la societat que sembla que és millor de la que és realment, però al mateix temps fa que la gent pensi.’

L’any 2013 Maj Sjöwall afirmava que no estava gaire interessada a llegir novel·les de gènere negre perquè actualment són meitat amor i meitat crim i pel que fa al boom dels autors suecs destacava ‘que no tots els autors suecs són bons’.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here