Michael Connelly guanya el VI Premio RBA de Novela Negra amb ‘La caixa negra’

L’autor guanya el guardó amb una nova història protagonitzada per Harry Bosch.

Michael Connelly s’endú 125.000 euros del Premi RBA  de Novela Negra amb ”La caixa negra’.

Connelly s’ha mostrat molt agraït  amb aquest premi per varis motius;“És un gran honor rebre aquest premi perquè la novel·la negra és un gènere que al meu país no és reconegut, ni celebrat i també perquè em sento molt orgullós d’aquesta obra, que és la meva novel·la número 25”.

El jurat format per Soledad Puértolas, Lorenzo Silva, Antonio Lozano, el libreter Paco Camarasa i Anik Lapointe han volgut premiar la novel·la de Michael Connelly entre els 217 manuscrits presentants aquest any arribats majoritàriament d’Espanya, però també del Japó, Itàlia, Cuba i molts països sud-americans.

La caja negra (The black box)  és una història ambientada en les revoltes racials de Los Angeles el 1992. Va ser llavors quan es va produïr l’homicidi d’una periodista danesa, que es comença a investigar de veritat 20 anys després.

El detectiu es questiona si aquests dramàtics successos podrien repetir-se en l’actualitat.“La meva història no pretén reflectir la carrera política actual. El que sí reflecteix el llibre és que la violència explosiva podria tornar a repetir-se. Davant la situació econòmica actual i la sensació d’impotència absoluta, allò podria tornar a repetir-se”.

Abans de començar la carrera com a escriptor, Connelly va ser reporter i va realitzar diversos reportatges, entre ells els fets que van succeir a Los Angeles l’any 1992.  “En 1992 jo era reporter de successos i en les revoltes de Los Angeles van agredir a molts periodistes. Va ser una experiència molt forta que ha afectat molt el meu estil narratiu”.

Sobre el personatge del detectiu Harry Bosch ha comentat que se sent molt afortunat  “Envelleix i evoluciona al ritme de la ciutat, mai roman estancat i en cada llibre apareix diferent. En La caixa negra albira la possibilitat d’ensenyar a la seva filla la seva missió la vida”.

 

Michael Connelly va néixer el 21 de juliol de 1956 a Philadelphia, Pensylvania.
Les novel·les de Raymond Chandler  van ser les responsables de la seva devoció  per la novel·la negra. Els anys com a periodista a Florida i Los Angeles van  ajudar a formar al Connelly escriptor.

La caja fuerte és la novel·la número 25 i el seu personatge de Harry Bosch ha protagonitzat la majoria de les obres publicades per Michael Connelly. Algunes de les novel·les han estat adaptades al cinema, entre les que destaquen, Deuda de sangre o El inocente.

L’any  2009 va rebre el premi Pepe Carvalho, guardó atorgat per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona dins del BCNegra.

El 10 de setembre l’editorial Roca publicarà ‘El último coyote’.

Aquesta nit es lliurarà el premi en un acte a l’Hotel Juan Carlos I de Barcelona

Sis anys de Premi RBA  de Novela Negra  Clica per conèixer les anteriors novel·les guanyadores.

2 COMENTARIS

Comments are closed.