John Banville, Leila Slimani, Flavio Soriga, Andreu Martín, François Thomazeau, Ken Bugul, Ferran Torrent, David Peace, Yasmina Khadra entre el centenar d’autors convidats.

La 14a edició de la BCNegra, el festival de Novel·la Negra de Barcelona tindrà com a leitmotiv els ports amb cartell especial de la il·lustradora i dibuixant Sonia Pulido

El Comissari de la BCNegra el, periodista i escriptor Carlos Zanón destaca que el port  ‘Com a espai físic, però també com a territori mental, el port és un dels elements que defineixen Barcelona i, per tant, la literatura negra que es fa en aquesta ciutat. El port i aquest mar que ens posa en contacte amb el món que s’estén a l’altra banda estimulen la fantasia i irradien una nostàlgia, una esperança que amara els llibres i també les persones que els escriuen i els llegeixen.

Per Zanón durant la celebració de la BCNegra ‘Hi haurà molts ports on atracar: des de Marsella fins a Buenos Aires, des de València fins a Tànger, des de Londres fins a Alger..’’

La BCNegra 2019 se celebrarà del 24 de gener al 3 de feber i aplegarà un centenar d’autors repartits al voltant d’unes 41 activitats.

Entre els noms confirmats de la nova edició de la BCNegra hi destaquen; Nieves Abarca, John Banville, Jerónimo Andreu, Marc Artigau, Jordi Basté, Francisco Bescós, Òscar Broc, Mariètou Mbaye Biléoma (Ken Bugul), Núria Cadenes, Mohammed Moulessehoul (Yasmina Khadra), Joan Miquel Capell, Nacho Carretero, Charles Cumming, David Peace, Manuel Delgado, Cristina Fallarás, András Forgách, Otto Penzler, Vicente Garrido, Francisco Javier Gómez (Lem Ryan), Rosa Montero, Antonio Lozano, Ferran Grau, Vladimir Hernández,Toni Hill, Andreu Martín, Antonella Lattanzi, Luis Leante, Jordi Ledesma, Antonio Lozano Sagrera, Jordi de Manuel, Bernard Minier, Marc Moreno, Lisa McInerney, Claudia Piñeiro, Maribel Medina, Oriol Molas, Antonio Padilla, José Luis Muñoz, Ferran Torrent, Francesc Puigpelat, Núria Queraltó, Carlos Quílez, Màrius Serra, Leila Slimani, Flavio Soriga, Xavier Theros, François Thomazeau, Cathi Unsworth, Alberto Valle, Florencia Etcheves i Sergio Vera.

Claudia Piñeiro, rebrà el Premi Pepe Carvalho 2019

L’autora argentina rebrà el guardo durant la celebració de la propera edició de la BCNegra. El jurat format per Carlos Zanón, com a president, Antonio Iturbe, Marta Sanz, Xon Pagès, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán, com a vocals, han decidit atorgar per unanimitat el Premi Pepe Carvalho 2019 a l’escriptora Claudia Piñeiro.

Sobre Claudia Piñeiro el jurat ha destacat  que ‘és un referent ètic i literari per les Lletres del seu país i fora d’ell, allà on arriben les seves traduccions, conferències, articles o xerrades. Des de la seva primera novel·la ha estat una bona i refrescant notícia per als lectors del gènere negre. Els llibres de Claudia Piñeiro s’esperen, es llegeixen i es recorden. La seva literatura gaudeix d’un talent innat a l’hora d’explicar històries amb la dosi adequada de suspens. Amb línia clara dibuixa arguments i personatges que generen preguntes sense respostes fàcils o còmodes. Construeix bones trames i bons personatges, tria temes importants per la seva comunitat, fa servir tant l’acció, la denúncia, com el sentit de l’humor i tot ho fa amb una falsa facilitat que amaga esforç, ambició i coratge”.

L’autora rebrà el guardó el proper 31 gener al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona en el marc del festival BCNegra, que tindrà lloc entre el 24 de gener i el 3 de febrer de 2019.  Claudia Piñeiro  és autora de les novel·les  Las viudas de los juevesTuya , Elena sabe, Las grietas de JaraBetibúUn comunista en calzoncillosUna suerte pequeña i  Las maldiciones publicades a l’editorial Alfaguara.

Homenatge a Paco Camarasa

La BCNegra retrà un homenatge al que va ser el comissari de les 12 primeres edicions i que ens va deixat l’any 2018.  L’homenatge serà triple amb una taula rodona “Paco Camarasa” amb l’objectiu qye diferents llibreters recomanin llibres. També s’editarà el llibre ‘’Paraula de llibreter”, que recopilarà els discursos del llibreter en les diferents cerimònies de lliurament del Premi Pepe Carvalho, desde Francisco González Ledesma a Dennis Lehane. Finalment la seva companya Montse Clavé farà donació del seu fons bibliogràfic a la Biblioteca Montbau, especialitzada en novel·la negra i el seu fons documental a l’arxiu del Districte de Ciutat Vella.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here