Marc Moreno, l’editor de Llibres del Delicte fa balanç dels dos primers anys de l’editorial

”Vaig crear Llibres del Delicte per facilitar aquest punt de trobada entre lectors i escriptors de novel·la negra”

Marc Moreno

Llibres del Delicte aposta per la novel·la negra i ha publicat 12 títols en dos anys. El seu editor, Marc Moreno ha fet balanç a L’Illa dels Llibres a més de parlar del futur de la jove editorial.

Entrevista Jordi Milian
Foto autor: Ana Portnoy

Llibres del delicte ja porta dos anys en el mercat editorial. Quin balanç en fa?
Molt positiu. Amb un creixement progressiu i sostingut i consolidant llibre a llibre la nostra proposta. Estem lluitant pel nostre espai al món editorial català i crec que els lectors, els llibreters i els mitjans de comunicació cada cop ens tenen més en compte i valoren els llibre que publiquem.

Per què va decidir publicar només novel·la negra?
Principalment perquè sóc lector de novel·la negra i un defensor convençut del gènere. A més, crec que per iniciar un projecte editorial petit el més sensat és especialitzar-se, així que vaig apostar per un gènere que conec bé i on jo com editor puc aportar més.  

Apostar per la literatura de gènere negre i en català ja era tot un repte des de l’inici. Ha aconseguit superar el repte inicial?
El repte inicial de fer una editorial que no perdi diners i que sigui mínimament sostenible sí que l’estem superant, i és gràcies al suport dels lectors, però no et pots confiar mai perquè llibre a llibre, any a any el comptador es posa a zero i hem de fer quadrar els números, i ho volem fer a través de la publicació de bons llibres i del boca-orella.

llibres delicteEl gènere de la novel·la negra és molt ampli i compta amb una amplia diversitat de subgèneres. Aquest  fet li deu donar molta llibertat per escollir els títols que publica….
Sí, apostem per tots els subgèneres perquè creiem en ells, però també perquè ja em sembla bastant especialització una col·lecció només novel·la negra com per hiperespecialitzar-se i publicar només un subgènere. No som tan puristes!

Quin és el procés que segueix en el moment de publicar una novel·la?
El procés és molt simple, ja que més enllà dels excel·lents col·laboradors que tinc, per disseny o correcció, Llibres del Delicte és un projecte unipersonal i, sigui encertat o no, l’únic criteri és el meu. Així que quan m’arriben les propostes, les llegeixo i si m’agraden les publiquem.

Però a més d’editor també és escriptor i ha publicat amb el seu propi segell. Com ho compagina?
No és fàcil, ja que el projecte creix, les hores que dedico a l’editorial augmenten i el temps que escric disminueix. Però soluciono el problema amb passió i traient hores d’on sigui, i miro de compaginar-ho, tot i que sóc conscient que el ritme de producció no és el mateix d’abans.

Per què va decidir ser editor?
Per necessitat. Hi havia un buit al panorama editorial català que calia omplir: ningú apostava per la novel·la negra en català ni pels autors del país. Tenim bons escriptors de gènere i lectors que volen llegir-los, però fins que va aparèixer Llibres del Delicte els faltava un punt de trobada. Vaig crear Llibres del Delicte per facilitar aquest punt de trobada entre lectors i escriptors de novel·la negra.

Quines qualitats ha de tenir un editor?
Sobretot estimar la literatura i tenir passió per la lectura, perquè és l’element principal de la feina. Després cal tenir un criteri determinat, sigui el que sigui, i ser fidel a ell, de manera que els lectors que el comparteixin amb tu puguin confiar en el que els proposes. I per últim, sentit comú per prendre decisions i voluntat d’aprenentatge continuat, ja que crec que és una professió que s’aprèn amb l’experiència i les ganes d’aprendre.

Un dels objectius de Llibres del delicte  ha estat publicar una mitjana de sis llibres l’any. Suposo que cal concentrar molts esforços a cada llibre.
Tan sols publico el que m’encanta, ja que amb només 6 títols l’any podem ser molt selectius. És a dir, haig d’estar molt convençut que és un bon llibre per publicar-lo així que quan decideixo publicar-lo poso l’ànima en cada publicació. Mai publiquem dos llibres alhora i quan surt un llibre focalitzem en ell el 100% dels nostres esforços d’aquell moment.

Una de les avantatges d’una editorial petita és la dedicació gairebé exclusiva a cada novetat.
És clar, és el nostre valor afegit. El treball individualitzat i a fons amb cada llibre, treballar el text amb l’autor, les correccions, les propostes de millora. I a partir d’aquí posar el llibre a l’abast dels lectors, donar-lo a conèixer, convèncer els llibreters perquè confiïn en ell…

Aquesta dedicació també es trasllada a les cobertes i l’edició de les novel·les creant un segell propi i molt identificable..
És part de la nostra aposta i del treball que hi ha darrere de cada llibre. Tenir molta cura amb l’edició i el disseny, que a més volem que sigui la senya d’identitat de Llibres del Delicte, i que a través de les nostres cobertes grogues i vermelles el lector ens reconegui i identifiqui un tipus concret de literatura.

Llibres del Delicte ha permès també conèixer noves veus narratives…
És que part del compromís amb els lectors és també descobrir nous escriptors que siguin interessants, no només llibres. Ens encanta que autors consolidats amb un gran bagatge literari confiïn en nosaltres i vulguin publicar a Llibres del Delicte, però mai deixem de buscar noves veus que aportin un aire fresc a la literatura i que ens permetin conèixer una nova visió del món.

 I el mes de setembre Llibres del Delicte publicarà el primer llibre de no-ficció…
Sí, al setembre iniciem la col·lecció d’assaig amb El Tribunal Constitucional contra Catalunya, escrit pel polític i advocat Damià del Clot. Volem publicar llibres que aportin a la societat, que ens aportin un valor, i sabem que amb la literatura podem arribar on podem arribar i volem anar mes enllà amb assaigs compromesos i divulgatius de temes d’actualitat.

Com afronta el futur?
Amb optimisme i il·lusió. Amb ganes de continuar picant pedra per la literatura en català i pels escriptors del país. Amb molta energia per descobrir llibres que aportin alguna cosa al lector, que agradin, que siguin petites joies. Afronto el futur amb ganes de què arribi.

S’atreveix a definiri amb un frase les novel·les que formen part del catàleg de Llibres del delicte?
I tant!! 

llibres del delicte novel·lesLa dona de gris d’Anna Villalonga
Un èxit total, una novel·la que transcendeix els gèneres i que té més d’alta literatura que de popular.

La cara B d’Esperança Camps
Original i innovadora per demostrar que són possibles noves fórmules a la literatura negrecriminal.

L’amant xinès de Margarida Aritzeta
El naixement d’una estrella: la inspectora Mina Fuster, que ho té tot per convertir-se en la protagonista de la gran nissaga policial catalana.

Els morts no parlen de Miquel Aguirre
Una barreja explosiva entre història rural i un humor negre amb aire gironí on absolutament tots els lectors riuran de principi a fi.

Un novel·la pulp de Damià del Clot
Una aposta original i arriscada que em va encantar des de la primera pàgina i que, per la bona rebuda del públic, va ser un encert.

La reina de diamants de Sebastià Bennasar, Llort, Salvador Macip i Marc Moreno
Una autèntica gamberrada i una tasca d’orfebreria que em va permetre treballar intensament amb tres escriptors als que admiro tant.

El silenci dels pactes de Marc Moreno
Una novel·la de la que estic orgullós perquè aspira a ser social més enllà de la trama delictiva.

Off the record de Xavier Gual
Una petita joia que ha passat injustament desapercebuda, ja que està excel·lentment escrita i és una història plena de valors.

Les mans del drac de Sebastià Bennasar
Ironia i sàtira al servei d’una voluntat crítica que la fa més profunda del que pot semblar en un principi.

Elles també maten d’Anna Maria Villalonga
Una reunió de talent extraordinari amb tantes autores de qualitat donant el millor d’elles, i el llibre que ens va fer visibles a les llibreries.

Coll avall de  X. Díaz i M. Martínez
Un llibre compromès i social que denuncia el poder dels bancs i els drames dels desnonaments.

Independència d’interessos de Marc Moreno
L’inici d’un somni. El primer llibre que vam publicar a Llibres del Delicte i una veritable prova de foc on volíem demostrar als lectors i als escriptors que som capaços de fer-ho bé i que poden confiar en nosaltres.