L’edició coincideix amb el vintè aniversari de la publicació de la novel·la en castellà.

Frank McCourt va escriure ‘Las cenizas de Ángela’ l’any 1996 i un any més tard aconseguiria el premi Pulitzer. No va ser fins a l’any 1999 quan el director Alan Parker portaria l’obra de McCourt al cinema.

McCourt, llavors un professor jubilat, es va convertir amb la publicació de la novel·la en un reconegut escriptor, després de tres dècades dedicades a l’ensenyament.

En una entrevista al diari El País d’Eduardo Lago reproduïda a l’edició 20 aniversari de la novel·la publicada per Maeva, l’autor destacava ‘ tota la mevahavia desitjat escriure i va ser el meu desig secret des del moment que un dels meus professors de primària em va comentar que el meu destí seria la literatura’ però ‘no vaig tenir l’oportunitat fins que em vaig jubilar’.

A la novel·la narrava les penúries d’una família irlandesa primer a Irlanda i després a Nova York. El seu pare era alcohòlic i va abandonar la seva família quan McCourt només tenia 12 anys. La part més dura ‘va ser escriure sobre el meu pare que era alcohòlic i va abandonar a la seva dona i els quatre fills deixant-nos en una pobresa extrema’.  L’autor destacava que va ser complicat ‘explicar el que va fer el meu pare sense jutjar-lo’.

Sobre la seva infantesa, l’autor destacava ”Quan rememoro la meva infantesa em pregunto com vàrem poder arribar tan sols a sobreviure. Va ser, evidentment, una infantesa miserable”.

McCourt va néixer l’any 1930, fill d’immigrants, va créixer a la ciutat irlandesa de Limmerick i va tornar als Estats Units el 1949.

Va iniciar llavors una imparable carrera literària arran de l’èxit internacional de crítica i públic de la novel·la ‘Las cenizas de Ángela’ que continuaria l’any 1990 amb ‘Lo es’ (‘I tant’, en la versió catalana de Bromera).

A la segona part segueix la seva història autobiogràfica des del seu viatge d’Irlanda als Estats Units com a emigrant fins a convertir-se en un professor brillant i novel·lista d’èxit.

La trilogia es tancaria amb ‘El professor’ inspirada en els trenta anys durant els quals va exercir la docència a Nova York. Sobre aquest llibre McCourt assenyalava ‘vaig trigar cinc anys en acabar el llibre. No sabia  com explicar la meva història com a professor. Primer volia escriure una novel·la, perquè la ficció et permet explicar coses que no es poden dir en una autobiografia, però no va funcionar. La realitat no deixava d’interferir continuament’.

Nova edició amb material inèdit

La nova edició de la novel·la inclou material on destaca una entrevista d’Eduardo Lago a Frank McCourt i una a Alan Parker, director de l’adaptació cinematogràfica de la novel·la.

També s’inclouen les portades internacionals de la novel·la, com també l’edició catalana.

El material que inclou la nova edició es complementa amb fotografies de l’autor realitzades en la seva majoria durant les visites a Espanya i imatges inèdites del musical estrenat a Irlanda aquest any.