Carme Riera, Vicenç Villatoro, Ramon Solsona, Vicenç Pagès Jordà,  Matthew Tree , Joan-Lluís Lluís Jordi Coca, Gemma Ruiz són alguns dels noms destacats de la  rentréeliterària’ en català.

Sant Jordi llibres 02

La llista de les novetats anirà ampliant-se en els propers dies.

Un dels plats forts de la temporada és la nova novel·la de l’escriptora Carme Riera. Guanyadora dedel 36è Premi BBVA Sant Joan 2016 , Les dures paraules (Edicoons 62) arrenca amb un manuscrit presumptament retrobat que permet a l’autora fer referència, amb dades de primera mà i desconegudes fins ara, a la vida d’un personatge, vinculat amb l’illa de Mallorca, l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria.

Ramon Solsona amb ‘Allò que va passar a Cardós’ (Proa) s’endinsa en una historia ambientada l’any 1965 a la vall de Cardós i amb un assassinat d’un guàrdia civi com a punt de partida.

Mathias Enard, escriptor francès però amb fortes vinculacions amb Barcelona publica a principis de setembre en català ‘Bruixola’, la novel·la gunyadora del premi Goncourt, un dels guardons literaris amb més prestigi de la literatura francesa.

L’editorial Periscopi apots aper Marta Orriols amb ‘Anatomia de les distàncies curtes’ que podría convertir-se en una de les revelacions de la nova temporada literaria.

‘Califòrnia’ de Jordi Coca publicada a Galàxia Gutenberg, ens descriu la vida d’un professor recorda com va arribar als Estats Units a principis de l’estiu del 1992, just després del seu divorci, amb la intenció de viatjar en cotxe fins a la universitat de Berkeley, on tenia previst impartir classes i escriure un llibre sobre els grans pintors paisatgistes nord-americans del segleXIX.

L’escriptor Sebastià Bennasar narrar a ‘Un oceà de memòria (El gall editor) la història del professor universitari António Figueira. Una novel·la curta ambientada en terres portugueses amb aires molt literaris.

Pilar Romera publica a Columna la novel·la ‘Li deien Lola’ Una gran història d’amor i perversió ala Ribera d’Ebre en els temps convulsos de la Barcelona de finals del segle XIX on descriu escenaris que van des del barri de Somorrostro als luxosos salons del Cercle del Liceu.

La mateixa editorial publicarà al setembre ‘Un secret de l’Empordà’ on descriu el misteri de les joies desaparegudes a Albons, un poblet de l’Empordà, l’any 1935 en l’accident d’un luxós Rolls Royce on viatgen la baronessa Thyssen i el seu amant

Coneguda per la seva tasca com a periodista cultural a TV3, Gemma Ruiz publicarà el 21 de setembre la novel·la ‘Argelagues’ (Proa), on reivindicarà el paper de la dona a través de la mirada de la Remei, la Rosa i la Nina per obrir-se camí en el món laboral de les fàbriques tèxtils del Vallès i per tirar endavant la família.

Qui també debuta és Gemma Sardà amb La veu del Cyrano (Empúries). Haurem d’esperar al 5 d’octubre per conèixer el desenllaç de la narració que arrenca amb la mort sobtada del gran actor i doblador Quim Pruna, que estava a punt d’estrenar una versió moderna i galàctica del Cyrano, sacseja la vida de la seva dona i la filla adolescent.

Edicions del 1984 publica al setembre La mecànica de l’aigua, l’òpera prima de Silvana Vogt, autora argentina que ha escollit el català per presentar la seva primera novel·la protagonitzada per la Vera que fuig de  l’Argentina del ‘corralito’ a Barcelona.

Vicenç Pagès Jordà, vint anys després, publica reescriptura de la novel·la El món d’Horaci (Empúries).

A inicis l’octubre arribarà de la mà de l’editorial Columna ‘Johan Cruyff 14. L’autobiografia’ les memòries de l’exfutbolista i entrenador Johan Cruyff.

L’homenatge a Montserrat Roig arribarà també amb una edició commemorativa de la novel·la ‘El temps de les cireres (Edicions 62).

Ferran Sáez Mateu oferirà a l’octubre amb La nit contra tu (Proa) una historia que s’inicia amb l’acceptació d’una herència incomprensible que desencadenarà una història de misteri i de terror a la Barcelona de principis dels anys vuitanta.

L’escriptor i polític Antoni Vives, guanyador del premi Llibreter publicarà a Proa, ‘Passió, mort i resurrecció de Manel García’, un relat protagonitzat per un comercial del sector de l’automòbil que passa per una situación vital complicada: ha de tenir contenta la seva amant –una prostituta dominicana– i, al mateix temps, conservar els vincles familiars (ja febles) amb la seva dona i els seus dos fills, amb els seus germans i germanes, i sobretot amb el seu pare, que s’esforça a exercir el paper de patriarca familiar.

Ramon Gash publica el 5 d’octubre Llibre de veritats i secrets (Columna) on narrarà la vida de Ramon Llull. Uns dies més tard Lluís Prats presenta ‘Merrick, La veritable i meravellosa història de l’home elefant. (Columna)

A l’octubre la periodista Arantza Díez presentarà el llibre ‘Lesbos a cor obert’ (Columna) on relata en primera persona les seves vivències a l’illa de Lesbos, porta d’entrada a Europa per a milers de persones, entre la tardor i l’hivern del 2015 per rodar el documental To Kyma. Rescat al mar Egeu.

Matthew Tree tornar a la novel·la amb ‘De fora vingueren’ (Columna) Coldwater Bay, un poble apartat de la costa meridional de l’illa de Wight, es troba tot d’una assetjada per un grup d’africans que hi ha anat expressament per això. Un metge racista de vacances, dos adolescents enamorats sota la seva tutela, i el contacte dels africans dins el poble contemplen l’evolució dels esdeveniments cadascú des del seu punt de vista, molt diferents entre si.

Joan-Lluís Lluís, autor del ‘Dia de l’ós’, ‘Aiguafang’ i ‘Xocolata desfeta’ publicarà el 8 de novembre ‘El navegant (Proa) on Joan,  un jove de Perpinyà del s. XIX amb un do especial es veu arrossegat fins a la Comuna de París i a les colònies franceses d’ultramar en un viatge ple de descobertes i de proves vitals

Genís Sinca amb El cavaller Floïd (Proa) ens descobrirà a mitjans de novembre la biografia apassionant del mecenes catalanista i home de negocis Joan B. Cendrós.

Vicenç Villatoro, amb El retorn dels Bassat (RBA-La Magrana) presentarà el mes de novembre lahistòria de la família de Lluís Bassat.

Carlos Ruiz Zafón tancarà la tetralogia iniciada amb L’Ombra del vent amb El laberint dels esperits (Columna) Es tracta del desenllaç de la saga d’El Cementiri dels Llibres Oblidats, que es va iniciar el 2001 amb L’Ombra del Vent i va continuar el 2008 amb El Joc de l’Àngel i el 2011 amb El Presoner del Cel.

Pel que fa a la novel·la negra en català Silvestre Vilaplana presenta al setembre Els ossos soterrats (Crims.cat), la novel·la guanyadora del II Premi Agustí Vehí

Natalia Carreo presenta a la nova editorial Rata, la novel·la ‘Jo mateixa, suposo’, es tracta de la primera novel·la escrita en català de l’escriptora. La mateixa editorial publica a finals de novembre ‘Escriptures alçurades’ de Carles Hac Mor.

Jordi Lara ens proposa nova novel·la amb el títol de ‘Mística conilla’ que Edicions del 1984 publicarà al novembre,

‘El dia que va morir David Bowie’ (LaBreu) de Sebastià Portell forma part també de les properes novetats literàries en català.

2 COMENTARIS

  1. Quina llàstima, amics de L’illa, que us heu oblidat del debut més prometedor de la literatura catalana: Silvana Vogt, amb La mecànica de l’aigua (Ed. 1984). Proveu-lo i ja em direu el què… aviat serà el llibre que anirà en boca de tothom.

Comments are closed.