L’Eufòria de Xavier Bosch

El periodista i escriptor tanca la trilogia iniciada amb ‘Se sabrà tot’

euforia xavier boschGuanyador del Premi Sant Jordi 2009 amb  Se sabrà tot, iniciava llavors una trilogia protagonitzada pel periodista Daniel Santana.
Després d’Homes d’honor, Xavier Bosch tanca la trilogia amb Eufòria i com en les novel·les anteriors, l’autor ofereix  certa crítica de la situació del món periodístic, que en aquest tercer lliurament es centra en el periodisme digital

‘’Ara un polític penja una collonada al Facebook i tothom cap allà..  Un altre li diu no sé què al Twitter, i vinga, tots al darrere… El més ase té un blog i ens vol donar lliçons als que fa trenta anys que piquem pedra. Un gilipolles fa una foto a un polític de merda dinant al Tramonti, la penja a la xarxa i au, això és periodisme’’..

La relació entre periodisme i poder  i la crisi del sector periodístic centren les tres novel·les publicades per Xavier Bosch.

Eufòria arrenca amb un Dani Santana ingressat a l’hospital després de patir una agressió i un intent d’assassinat. A la clínica, coneix a un jove anomenat Gratu,  un jugador de rugbi juvenil que ha quedat en cadira de rodes i que destaca en temes informàtics i hackers.
L’augment de receptes d’un medicament  anomenat Prodemax entre els pacients de la clínica posa en alerta en Gratu, que ràpidament convenç a en Santana per  investigar certes pràctiques sobre el sistema sanitari i el poder de les farmacèutiques.

Xavier Bosch, tal i com destaca en els agraïments de la novel·la,ha escrit una novel·la de ficció real després de conèixer el testimoni real  d’un visitador mèdic que li va explicar el joc brut que practiquen certes farmacèutiques

‘’-Investigar què?
-La pastilla de l’eufòria. Prodemax. L’estan receptant a tort i a dret.
-I què? Deixa-ho córrer, Gratu. La gent està molt malament.
-El tinglado és molt important, Dani, el que jo et digui. Si encara fessis el programa de reportatges, aquest no se t’escaparia. Estic segur que el faries.
-No estic ara per Watergates, precisament.
-Aquesta pallissa te l’han fotut perquè estaves posant el nas en algun lloc on volien que el fiquessis. A mi no m’enganyes. Tu sempre estàs a punt per destapar un pollastre”.

Al mateix temps,l’empresari mexicà Roberto M. Faura,un dels homes més rics del món arriba a Barcelona per negociar la instal·lació del parc temàtic Historyland,  el més gran d’Europa i disposat si cal saltar-se la llei i les condicions del poder per poder dur a terme el projecte.

Certes veus crítiques alerten del perill que tiri endavant el projecte del líder de la telefonia mòbil, però d’altres veuen una opció per per millorar l’economia del país.
Els interessos polítics i la corrupció també apareixen a les pàgines d’Eufòria, on  Xavier Bosch agafa tots aquests elements per construir una novel·la amb  capítols curts i un ritme  final frenètic amb girs argumentals que compten amb uns personatges que es mouen per diverses i variades passions.

Xavier Bosch tanca de moment la trilogia protagonitzada pel periodista Daniel Santana.
A Se sabrà tot ens explicava l’actualitat de la premsa escrita, a Homes d’honor del panorama televisiu i ara amb Eufòria, el futur del periodisme que molt possiblement passa pel món digital.