Coincidint amb la celebració de Barcelona Novel·la Històrica, l’escriptor i periodista i l’ICUB organitzen rutes literàries


El periodista i escriptor Martí Gironell proposa en aquesta edició de Barcelona Novel·la Històrica una ruta literària que permet recuperar petites històries que han ajudat a escriure la història.
La Universitat de Barcelona, a la Gran Via, és el punt de partida de la ruta. L’Illa dels Llibres entrevista a Martí Gironell.

Enguany el tema de Barcelona Novel·la Històrica són les petites històries que han fet història, la microhistòria, un aspecte que ha caracteritzat la seva obra.
Cert. Connecto amb el lema d’aquest any perquè sempre he cregut que les novel·les històriques que protagonitzen personatges que van patir aquella història que vols recordar, reinterpretar o donar a conèixer, és més fàcil d’explicar des d’aquest punt de vista perquè és més proper al lector.

On comença la ruta que ens proposa aquest any?
La ruta arrenca davant de l’edifici històric de la UB a propòsit de la novel·la Els impostors de Pilar Romera. Alguns dels protagonistes vivien dins de la universitat.A través de les seves històries entendrem molt millor un moment històric de la postguerra a Catalunya.

Quin és el tema de les rutes?
Això que dèiem conèixer històries en minúscula que ajuden a entendre o que fan la Història en majúscules.

Quin és l’objectiu?
La ruta que seguim permet recuperar petites històries que han ajudat a escriure la Història. Cinc novel·les que ens faran aturar en cinc indrets de la ciutat i a través de la literatura i el patrimoni recuperar històries que han contribuït a escriure pàgines de la nostra història.Jo dic que les rutes et fan llegir, et fan veure la ciutat amb uns altres ulls.


Després d’uns anys fent les rutes en la Barcelona Novel·la Històrica qui és el perfil dels participants?

Fa il·lusió trobar persones que repeteixen, que han vingut els anys anteriors. I el perfil és divers però els uneix una característica: són lectors en general i de novel·la històrica, en particular.

Les novel·les que ha triat per aquest any abracen diverses èpoques.
Sempre passa això. El repte de les rutes és triar cinc novel·les històriques que lliguin amb el tema que centra la Setmana de Novel·la Històrica, que passin a Barcelona i que puguis crear un itinerari que sigui factible a peu en una hora i mitja. Malgrat aquests condicionants, sempre acaben apareguen novel·les que s’adiguin a aquest patró i acaben sent de diverses èpoques.

Quines són les novel·les que ha seleccionat?
Els impostors de Pilar Romera, Jo hauria pogut salvar Lorca de Víctor Amela, L’enigma Colom de Maria Carme Roca, No s’hi enterra cap traïdor de Víctor Jurado i per primera vegada hi he inclòs una novel·la meva Strappo sobre l’arrencament de les pintures romàniques de Mur, coincideix amb el centenari dels fets i recuperem un moment que té lloc a l’Hotel Regina.

Fotos ICUB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here