En l’àmbit literari també ha estat guardonat el Litterarum Móra d’Ebre · Fira d’espectacles literaris

Fotografia David Ruano

Els Premis Nacionals de Cultura, que atorga el CoNCA des de l’any 2009, són la distinció més important en el camp de la cultura a Catalunya.

Enguany l’escriptor Jaume Cabré, autor de ‘Les veus de Pamano’ i ‘Jo confesso’ ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura ‘per la seva prolífica i rica trajectòria literària a través d’una obra narrativa de gran rigor conceptual i literari que ha anat plasmant-se en més d’una vintena de llibres, pels quals ha rebut els principals premis del país. La seva obra ha estat traduïda a una dotzena de llengües, amb un gran ressò internacional’ segons ha destacat el jurat.

L’editora Maria Bohigas ha estat guardonada ‘per la seva contribució a la literatura des del Club Editor. Mitjançant aquesta editorial, ha donat continuïtat al llegat literari del seu avi matern, Joan Sales, incloent-hi la recuperació d’obres d’autors com Blai Bonet, Mercè Rodoreda, Aurora Bertrana, Joaquim Amat-Piniella o Ferran Planes, a més d’incorporar en llengua catalana escriptors internacionals com Alice Munro, Boris Vian, Aharon Appelfeld o Per Petterson; de reeditar l’obra narrativa de Víctor Català, i de publicar textos inèdits d’Eva Baltasar, Sebastià Perelló, Antònia Carré-Pons o Blanca Llum Vidal’’ . També es vol destacar la seva tasca com a traductora que ha aconseguit apropar la literatura francesa a la catalana i viceversa.

A més de Jaume Cabré i Maria Bohigas, Els premis Nacionals de Cultura també volen premiar la tasca realitzada perl festival Litterarum Móra d’Ebre · Fira d’espectacles literaris ‘per construir un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana. Així mateix, per aplegar els professionals implicats en la promoció i el coneixement dels productes literaris de parla catalana a les terres de l’Ebre, a més d’esdevenir un punt de referència en el camp de la literatura en català per a joves i infants.’’

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha reconegut també  enguany amb el Premi Nacional de Cultura a Josefina Matamoros, Clara Peya, Josep Ponsatí Carme Ruscalleda a més del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la Federació d’Ateneus de Catalunya i el Museu de Lleida.

Aquests premis es lliuraran el 4 de juliol al Teatre L’Artesà del Prat de Llobregat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here