L’avi de 100 anys de Jonas Jonasson també s’escapa al cinema

Des de Suècia ens arriba l’adaptació cinematográfica del best-seller  L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra  (La Campana/Salamandra) de Jonas Jonasson.

avi de cent anys
Dirigida per Felix Herngren, l’adaptació ha batut rècords i s’ha convertit en la pel·lícula més taquillera de la historia a Suècia.
L’actor Robert Gustafsson ha estat l’encarregat d’interpretar al curiós Allan Karlsson que als 100 anys i en plena festa d’aniversari a la residencia de  Malmköping on viu , decideix fugir per la finestra i deixar-los a tots amb un pam de nas.
Durant la seva fugida roba accidentalment una maleta amb 50 milions de corones sueques que pertanyen a una banda mafiosa anomenada Never Again.
 avi-cent-anysL’aventura de l’avi centenari anirà creixent com també ho farà el nombre d’acompanyants en aquesta singular fugida. Benny, Julius i fins i tot la Sonja una elefanta que es va escapar d’un circ acompanyen a l’avi Allan Karlsson.
En aquesta fugida coneixerem més coses d’Allan Karlsson que ha viscut en primera persona gairebé tots els moments importants del segle XX.
Expert en explosius va fer esclatar casa seva dues vegades i va salvar a Franco de morir dinamitat en un pont durant la Guerra Civil, va ajudar a Stalin a fabricar la bomba atòmica i va fugir d’un gulag soviètic acompanyat del germà d’Albert Einstein.

Sobre  els objectius de la novel·la, Jonas Jonasson comentava a L’illa dels llibres el mes de febrer de 2012 ‘Jo diria que la màxima prioritat de la novel·la és esperança i sentir-se bé. Però també voldria recordar els moments més importants de la història del segle XX perquè recordar les tragèdies i les guerres pot ajudar-nos a no cometre els mateixos errors una altre vegada’

Des de la seva publicació la novel·la ha rebut molt bones critiques  i els lectors l’han convertit en un best-seller i l’any 2012 va ser l’escriptor  més destacat del Sant Jordi, fet que repetiría aquest any amb L’analfabeta que va salvar un país (La Campana/Salamandra).

jonas-jonasson
L’agent literària de Jonas Jonasson, Carina Brandt destacava a L’illa dels llibres que ‘Jonasson ha obert una escletxa per a molts autors, no només suecs, d’humor, amb gent gran com a protagonistes, de títols llargs… Però tot i les possibilitats d’altres autors de ser traduïts arreu del món, l’éxit que ha tingut Jonasson és més un fenomen molt especial, que un típic best seller de gènere’.

I com arriba Jonas Jonasson a convertir-se en un  fenomen a nivell mundial? Bona part de la culpa la té el pare de Carina Brandt ‘Com buscava i llegia molt, per trobar un autor que no tingues agència sueca i que fos una mica diferent del que hi havia al mercat de tanta novel·la negre, mentrestant tenia moltes converses amb el meu pare que em feia com una mena de scout de confiança… Em va trucar des de Bangkok un dia per avisar-me d’un nou llibre que se havia llegit en el vol entre Suècia i Tailàndia i me’l vaig demanar, el vaig llegir, i vaig posar-me en contacte amb l’autor’’.

Carina Brandt també destaca’ L’humor intel·ligent i la sàtira que utilitza per avui 100 anysrecordar-nos constantment de tantes coses que ens oblidem, que l’història té tendència a repetir-se i que ens costa aprendre de la vida. També destacaria el tó personal de narrador innat i la capacitat per a la sorpresa’.

Com el protagonista de la novel·la, Jonas Jonasson també va fugir fa temps quan va decidir vendre la seva productora de televisió i marxar a Suïssa perquè segons comenta ‘treballava massa’ . Actualment viu en una illa de Suècia cuidant de les seves gallines, tot escrivint el que podría ser una tercera novel·la després de la bona acollida de L’avi de cent anys que es va escapar per la finestra i  ‘L’analfabeta que va salvar un pais’.