L’escriptor Màrius Serra ha fet lectura del manifest en homenatge a tot el personal sanitari i en defensa a la inversió i el suport a la Sanitat Pública.

La Setmana del Llibre en Català mostra cada anys el seu compromís social i enguany s’ha volgut incidir en la defensa de la sanitat pública i per crear una consciència col·lectiva que doni suport real a les necessitats de finançament d’un sector vital per a la nostra societat, convençuts que són imprescindibles molts més recursos per a l’atenció digna i de qualitat de tothom.

El manifest afirma que “la crisi provocada per la pandèmia de la Covid 19 ha posat al descobert mancances molt greus, en part relacionades amb les retallades dels anys anteriors, que han afectat els professionals de la salut i el conjunt de la ciutadania, i de manera especialment dramàtica les persones més grans. Per aquest motiu, aprofitem el context de La Setmana i des del sector del llibre creiem que ara és el moment de tornar a reivindicar una sanitat pública, universal, gratuïta i de qualitat.”

Es reconeix a totes i tots els professionals sanitaris que des del primer moment han participat, sovint en condicions extremes, en la lluita contra la malaltia provocada pel coronavirus i ”S’han centrat a atendre persones, a guarir i a salvar vides i el seu esforç titànic ens ha permès reconduir la situació. Som conscients del cost que han hagut de patir: la taxa de defuncions i contagis entre el personal sanitari és, per a vergonya nostra, una de les més altes a tot el món.”

El manifest vol mostrar el suport del sector del llibre “Per això, més enllà dels aplaudiments als balcons, ara els volem tornar a donar les gràcies. Des del sector del llibre expressem el nostre suport a tots els equips humans de l’àmbit sanitari i els traslladem la nostra determinació per defensar junts un sistema de sanitat pública que impedeixi que això es torni a repetir’’.

Els punts del manifest

A favor d’una sanitat pública, ben finançada, que permeti unes bones ràtios de personal sanitari de tots els àmbits i que possibiliti una bona estructuració dels diferents nivells d’atenció sanitària a la població, amb tots els recursos que calgui per treballar amb dignitat i qualitat: des de l’atenció primària a l’atenció hospitalària, la salut mental, l’atenció sociosanitària i les atencions i cures que requereixen els malalts crònics i les residències de gent gran. En def initiva, un finançament que garanteixi un sistema sanitari universal real, equitatiu, eficient i sostenible, beneficiós per a la salut individual i col·lectiva.

A favor d’una sanitat universal, que no faci distincions entre l’edat, el gènere, el nivell econòmic o la procedència dels ciutadans; i que ajudi a revertir els desequilibris socials.

-A favor d’una actuació renovada en les residències per a la gent gran, que no poden ser mers espais de convivència. La Covid 19 ha desvelat amb cruesa quelcom que ja sabíem però que durant massa anys s’havia menyspreat: les persones grans, que són més vulnerables, necessiten, a més d’espais d’atenció i socialització dignes, espais on l’atenció sanitària i les cures personalitzades es duguin a terme de manera coordinada amb el suport assistencial i sanitari professional que mereixen.

A favor del finançament de la investigació, que és vital per al desenvolupament del model de salut pública i que necessita el suport de la docència, la recerca, la gestió del coneixement c ientífic o l’actualització de la tecnologia sanitària.

Demanem que s’incrementin els recursos destinats en l’àmbit de les investigacions científiques i en la tecnologia sanitària perquè puguin continuar en posicions capdavanteres.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here