Per primera vegada La Setmana lliurarà el guardó i ho farà en reconeixement dels 58 anys de treball ”a favor del foment de la lectura, de la defensa del català i la consciència de país’’ de la popular revista.

La Comissió Organitzadora de La Setmana, ha decidit donar aquest any un “Premi Especial La Setmana” per tal de poder reconèixer la tasca en favor de la llengua catalana i el foment de la lectura d’institucions, publicacions, agrupacions i altres entitats que per la seva idiosincràsia no podien rebre el Premi Trajectòria. Aquest Premi només s’atorgarà els anys que la Comissió ho cregui convenient i per aquest motiu el dissabte 14 de setembre a 2/4 de 7 de la tarda, la revista Cavall Fort rebrà el guardó especial ‘’per la seva tasca ininterrompuda al llarg de 58 anys de treball a favor del foment de la lectura, de la defensa del català i la consciència de país’’.

Cavall Fort va néixer el desembre de 1961 fruit de l’esforç d’un grup de persones de procedències diverses unides per una preocupació comuna: trobar una manera perquè els infants poguessin aprendre a llegir i a escriure en català.

Des de llavors, Cavall Fort ha fet un llarg camí i com expliquem els mateixos memebres de la revista ’’sense perdre mai de vista els seus objectius essencials: ser una revista adreçada al públic infantil i juvenil, feta en català, divertida i interessant, amb un contingut i una presentació de màxima qualitat, que ajudi els seus lectors a adquirir el gust per la lectura, els desvetlli la curiositat pel món que els envolta, els estimuli la creativitat i sigui, en definitiva, un element de lleure actiu, creatiu i enriquidor.’’

Per a poder tirar endavant la revista, els seus creadors van buscar el suport dels bisbats de Vic, Girona i Solsona, que hi van donar cobertura legal en una època en què impulsar una publicació en català era, a més d’una quimera, una gosadia per al règim. Cavall Fort de seguida va arrelar en famílies i col·lectius culturals i cívics amb consciència de país.

El primer director de la revista fou Josep Tremoleda (1932-1999), un dels fundadors i principals impulsors de la revista. El mes de març de 1979 el va substituir en aquest càrrec Albert Jané, vinculat a la revista des de l’any 1963. Des del gener de 1998 la directora és Mercè Canela.

Entre els col·laboradors de la revista durant tota la seva història hi destaquen noms com Josep Albanell, Maria Dolors Alibés, Joan Armangué, Frederic Bassó, Josep Maria Benet i Jornet, Maica Bernal, Lluís Bosch, Pere Calders, Mercè Canela, Joaquim Carbó, Jaume Cela, Jaume Ciurana, Jaume Colomer, Teresa Duran, Sebastià Estradé, Núria Figueras, Roser Iborra, Carles Macià, Pep Molist, Montserrat Morales, Manuel Muriach, David Nel·lo, Francesc Nicolau, M. Àngels Petit Mendizábal, Joan de Déu Prats, Jordi Quera, Carles Riera, Maria Assumpció Ribas, Roser Ros i Vilanova, Andreu Sotorra, Josep Vallverdú, Oriol Vergés, Olga Xirinacs entre d’altres.

Pel que fa als il·lustradors i col·laboradors gràfics la nòmina és mol amplia; , Lluís Albert Arrufat, Aurora Altisent, Javier Andrada, Frederic Anguera, Joaquim Anson, Mercè Arànega, Marta Balaguer, Pilarín Bayés, Francesc Bofill, Irene Bordoy, Isaac Bosch, Pep Brocal, Jordi Bulbena, Lluís Cadafalch, Mercè Canals, Roser Capdevila, Cesc, Guillem Cifré, Jordi Clapers, Anna Clariana, Bernadet Cuxart, Maria Dolz, Toni Donada, Lluís Farré, Isa Feu, Domènec Fita, Montse Fransoy, Oriol Garcia Quera, Montserrat Ginesta, Noëlle Granger, Àlex Gumà, Francesc Infante, Dani Jiménez, Pere Joan, Joma, Cristina Losantos, Joan Lleó, Marc Mateu, Pep Montserrat, Isidre Monés, Anna Mongay, Ricard Monrós, Joan Mundet, Llucià Navarro, Carme Peris, Picanyol, Fina Rifà, Maria Rius, Francesc Rovira, Xavier Salomó, Eulàlia Sariola, Carme Solé Vendrell i Montserrat Tobella entre d’altres.

 

 

 

L’acte de lliurament se celebrarà el dissabte 14 de setembre a 2/4 de 7 de la tarda.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here