La cita serà el 18 d’abril a Torroella de Montgrí, pocs dies abans de la celebració de Sant Jordi. 

Fotografia any 2017

Ja fa nou anys que la llibreria El Cucut  de Torroella de Montgrí organitza un bernar que amb el pas dels anys s’ha convertit en una cita imprescindible en la prèvia de Sant Jordi.

Organitza per una llibreria independent que és capaç de congregar el nombre més gran d’autors en un sol espai de tot el territori català abans de la cita de Sant Jordi.

En aquesta edició són més de 100 autors els que han confirmat la seva participació i que signaran llibres als lectors que s’acostin el 18 d’abril a la llibreria catalana.

L’Illa dels Llibres entrevista Teresa Calabús de la Llibreria El Cucut per saber-ne més detalls i com s’organitza una trobada on no hi faltaran autors com Maria Barbal, Martí Gironell, Marc Artigau, Maite Carranza, Vicenç Pagès Jordà, Rafel Nadal, Sílvia Soler,  Adriana Oltra, Núria Esponella, Fúlvia Nicolás, Teresa Juvé, Miquel Fañanàs, Mònica Pérez, Gerard Quintana, Borja de Riquer, Mar Bosch, Maria Mercè Roca, David Cirici, Gemma Sardà, Jordi Campoy, Mey Zamora, Carles Sala, Jordi Dausà, Roser Amills, Maria Carme Roca, Jordi Lara….

Nou anys organitzant el Berenar Literari
Fa nou anys, Sant Jordi era el dissabte de setmana santa. Tot el sector estava preocupat, sobretot els editors. Era difícil calcular on seria la població catalana, ja que les ciutats queden buides durant les vacances.
En una reunió del Gremi de Llibreters i el Gremi d’Editors es va proposar d’enviar escriptors a les llibreries de comarques que tinguessin la possibilitat d’organitzar algun esdeveniment simpàtic per fer signatures.  Nosaltres vam reunir la família al voltant de la taula de la cuina per veure si sortia alguna idea. Com que tenim tradició familiar de coure brunyols, hi havia dues converses al mateix temps. Uns parlàvem de quin dia pastaríem i els altres buscàvem què fer amb la proposta dels gremis.

Com és natural, les dues converses van trobar-se… Vam decidir fer els brunyols i convidar els autors i lectors a berenar.

 Quants escriptors va participar en la primera edició?
El primer any hi havia 17 autors, tots molt estimats per nosaltres perquè ja havíem presentat obres seves: Martí Gironell, Maria Carme Roca, Maria Mercè Roca, Montserrat Abelló, Rosa Font, Vicenç Pagès Jordà, Blanca Busquets, etc.
La proposta va caure molt simpàtica a la premsa i la televisió. Vam sortir a les notícies de TV3 i en Martí Gironell va dir que aquest acte és molt interessant  i s’ha de repetir.

Què suposa organitzar aquest berenar?
Parlem de feina? És titànica i ningú s’ho pot imaginar. Dir-vos que els autors que venen aquest any sumen més de 700 títols. Que, un cop confirmen que venen, demanem  tots els títols que hi ha disponibles. De la novetat en fem una pileta, dels altres títols en demanem 2 o 3 de cada.
Això ha provocat comandes de 4000 exemplars que hem d’ubicar i exposar bé a la llibreria.
Preparem nosaltres mateixos la pàgina web amb les imatges dels escriptors i la llista de llibres publicats.
Fem 1300 brunyols i 15 o 20 pastissos. Insistim a coure-ho nosaltres perquè és la filosofia de convidar del primer any. A la beguda (els escriptors i els lectors és un col·lectiu bevedor) ens convida D.O. Empordà  i, aquest any, cervesa La Brava.

Hi ha altres empreses de la zona que conviden a tastar els seus productes: un pa molt bo de la Fleca Can Francès, un oli de Trull Alenyà i varietat de te per part de Espai 25 .

Enguany ha conformat la seva presència més d’un centenar d’escriptors.
Sí!. Per una part ens fa molta il·lusió que els autors vulguin venir, però hem d’aconseguir fer bé la feina i trobar l’equilibri entre el públic assistent que vol parlar amb el seu escriptor preferit i que l’espai sigui transitable i abastable.

Una trobada entre autors i lectors que forma part d’un pre Sant Jordi?
Fa anys que reivindiquem la llibreria com a lloc de trobada natural entre els autors i els lectors. Els llibreters hem de ser un punt d’unió. És natural que, qui llegeix i compra llibres, més enllà de Sant Jordi, gaudeixi d’un acte com aquest.
No estem parlant només de signatures: parlem de converses, d’intercanvi d’opinions, de relacions simpàtiques que donen un valor afegit a la compra d’un llibre. El públic que ve al Berenar no compra llibres per compromís social, compra llibres que es llegirà.

Com afronteu aquest Sant Jordi?
Pensem que, un cop passat el Berenar, tot vindrà rodat. La feina d’ordenar títols ja estarà feta i, com que no hi ha cap dia laborable entre el Dijous Sant i Sant Jordi, l’únic que haurem de fer és atendre les demandes dels clients.

El fet que el calendari ha traslladat aquest any Sant Jordi després de Setmana Santa és millor?
Sí, segur. Quan Setmana Santa és el mes de març, nosaltres ja tenim una informació dels llibres que poden ser els més venuts per Sant Jordi. Sovint tenim capacitat de reacció i, últimament, brodem les comandes.

Aquest any no serà així, però també serà un bon Sant Jordi, gràcies a la gent que farà vacances a l’Empordà.

La llibreria va obrir les seves portes l’any 1983.  Quina valoració en fa de tots aquests anys?
Pregunta difícil i de molt llarga resposta. Estem molt contents d’haver obert la llibreria a Torroella de Montgrí. És una població amb moltes inquietuds culturals i hem tingut lectors i clients molt fidels.
Ara tot ha canviat molt, a molts nivells, i creiem que caldrà fer una política de conscienciació a la població si no volem que el petit comerç desaparegui. Tothom troba el que sembra, diuen. Com podrem tenir un país sa i competitiu, si comprem a empreses que no paguen els impostos a casa nostra?

Com veu el futur de la llibreria i com s’ha adaptat la llibreria als nous temps?
Tenim projectes d’animació a la lectura, potenciant els clubs de lectura, tant per adults com per nens i joves. També volem fer activitats tipus “taller” , lligades a obres publicades i impartits pels autors dels llibres.
Vam llogar un local al costat de la llibreria i, de mica en mica, l’estem adaptant per fer-hi aquestes activitats.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here