La BCNegra premiarà a l’escriptora sueca Maj Sjöwall

Amb  Per Wahlöö va crear el personatge de Martin Beck.

El VIII Premi Pepe Carvalho, que atorga l’Institut de Cultura de Barcelona es lliurarà durant la propera edició de la BCNegra, que tindrà lloc entre el 4 i el 9 de febrer de 2013.

El jurat, format per Juan José Arranz, Jordi Canal, Rosa Mora, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa, ha decidit per unanimitat atorgar el Premi Pepe Carvalho 2013 a l’autora sueca Maj Sjöwall

Al costat del seu marit Per Wahlöö va escriure una sèrie de novel·les que s’han convertit en un clàssic de la novel·la negra europea

Els escriptors Petros Màrkaris, Andreu Martín, Ian Rankin, Michael Connelly,P.D. James, Henning Mankell  i Francisco González Ledesma han rebut el premi Pepe Carvalho.


Per Wahlöö i Maj Sjöwall: Un matrimoni literari també en la vida real
.

La mort de Per Wahlöö a l’any 1975 va donar per finalitzada la sèrie Martin Beck que des de la seva creació va protagonitzar vàries adaptacions a la gran pantalla amb actors de l’alçada de Walter Matthau que a l’any 1973 va participar a El policia que rie.

El matrimoni format per Per Wahlöö i Maj Sjöwall, a més de ser parella en la vida real ho eren en la vida literària. Van escriure junts, entre 1965 i 1975, deu novel·les de misteri protagonitzades per l’inspector Martin Beck.

Molt abans  que  Stieg Larsson en la seva trilogia Millenium fes una denúncia de la societat sueca, el matrimoni Walhöö i Sjöwall ja ho havien fet molts anys abans.

Les editorials Rba i Columna són les encarregades de publicar les  novel·les en castellà i català.
Títols com Rossane, L’home que es va esfumar, L’home del balcó, El policia que rie formen part de la sèrie.
Van ser dos escriptors que van revolucionar el panorama literari suec i van reinventar el gènere de la novel·la negra.