La nova edició del festival de novel·la negra de Barcelona oferirà les seves activitats virtuals on destaca el nom de Joyce Carol Oates que rebrà el  Premi Pepe Carvalho

Autors com Hideo Yokoyama & David Peace, Juan Gómez Jurado, Domingo Villar, Claudia Piñeiro, Jordi Amat, Andreu Martín, Alicia Giménez Bartlett, Kiko Amat, Rosa Ribas, Massimo Carlotto, Edurne Portela, Marion Brunet, Marta Sanz, Margarida Aritzeta, Alexis Ravelo, Víctor del Árbol, Lluís Llort, Guillem Sala, Núria Cadenes, Marcelo Luján formen part dels protagonistes de la BCNegra 2021 que se celebrarà del  21 al 31 de gener.

La pandèmia obliga a oferir una edició online que comptarà amb més de 160 participants: 119 autores i autors, 40 moderadors i 52 taules rodones.

Carlos Zanón, Comissari de BCNegra assenyala que “Vam acabar BCNegra 2020 amb petons i abraçades i el 2021 tornem en les mateixes dates i amb altres maneres de fer-se petons i abraçades. Hem perdut persones properes, hem tingut por i han decidit per nosaltres quines coses eren essencials i quines no. BCNegra 2021 s’ha adaptat a la nova situació pandèmica i ha fet, com cada any, les seves apostes.”  Per aquest any el festival vol “Recuperar la Rambla com el lloc on passaven coses. El lloc on els barcelonins, els catalans i qualsevol se sorprenia i es trobava a casa. Llibres, autors i autores, personatges, racons.”

Aquesta recuperació segons Zanón “encara no pot ser total però és, o volem que sigui, un primer pas perquè ho sigui. La Rambla com el lloc on passen coses, a on venies a veure que et passava. Tots els barcelonins tenim moments d’iniciació a la cultura que tenen a veure amb La Rambla, viure La Rambla.” Un dels objectius és “reivindicar la cultura com essencial, que no es pot suspendre ni obviar. La cultura no és un joc a la vida, és el joc de la nostra vida.”

Com a cada edició, BCNegra recupera un autor, que en la 16a. edició serà Fred Vargas; un llibre: La ciutat i la ciutat de China Miéville escriptor que transita el gènere fantàstic i de ciència-ficció; i pel que fa al personatge es recupera a Laidlaw que forma part de la narrativa del considerat pare del Tartan Noir, William McIlvanney.

A més dels autors esmentats -Fred Vargas, China Miéville i William McIlvanney-, BCNegra vol recordar el 100 aniversari del naixement Mary Patricia Plangman, més coneguda com a Patricia Highsmith, amb una taula rodona molt especial dedicada a la seva figura i a la seva obra potser menys coneguda amb un seguit d’autores que comparteixen el seu amor incondicional per l’obra de la Highsmith (Anna Maria Villalonga, Núria Cadenes, Marta Alòs i Montse Sanjuan) i que han participat en una antologia que aplega relats escrits en homenatge a l’escriptora.

Joyce Carol Oates reconeguda amb el premi Pepe Carvalho  2021

Joyce Carol Oates rebrà el Premi Pepe Carvalho 2021 i ha mostrat l’agraïment per aquest reconeixement “Em sento profundament honrada per aquest distingit premi en memòria del gran Manuel Vázquez Montalbán i del seu famós detectiu Pepe Carvalho, que ocupa un lloc tan especial en la història de la ficció negra del segle XX. És un honor encara més significatiu pel fet que el món actual està tan impregnat de misteri i delicte que necessita de debò una literatura que exposi les maquinacions del mal perquè es pugui assolir la justícia —l’idealisme paradoxal del negre, que il·lumina i alhora explora sense por ‘el fosc’ a través de personatges ficticis amb els quals podem identificar-nos i empatitzar”.

El jurat del guardó ha declarat el jurat “des dels seus inicis com a escriptora representa el millor de la narrativa nord-americana, reconeixent la seva obra dins del gènere negre per a la concessió en aquesta edició del Premi Pepe Carvalho”. El jurat ha volgut destacar “el personal tractament que Joyce Carol Oates realitza, des de diferents òptiques, del fenomen de la violència i la seva transcendència psicològica i social, la seva personal immersió en el gènere per expandir-lo i obrir-lo al present, l’exposició i la mirada del violent i la víctima, idea de culpa i redempció, venjança, oblit i, potser, perdó”.

Nascuda a Lockport, Nova York, el 1938, és autora de més de mig centenar de novel·les, més de quatre-cents relats breus, més d’una dotzena de llibres de no-ficció, onze llibres de poesia i nou obres de teatre en més de cinc dècades de treball.

Joyce Carol Oates, se suma a una llista de quinze guardonats des que es convoqués el premi per primer cop l’any 2006, com Juan Madrid (2020); Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018); Dennis Lehane (2017); Donna Leon (2016); Alicia Giménez Bartlett (2015); Andrea Camilleri (2014); Maj Sjöwall (2013); Petros Markaris (2012); Andreu Martín (2011); Ian Rankin (2010); Michael Connelly (2009); PD James (2008); Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here