Kazuo Ishiguro guardonat amb el premi Nobel de Literatura 2017

L’escriptor d’origen japonès Kazuo Ishiguro ha estat guardondat  amb el premi Nobel de Literatura 2017 segons ha anunciat Sara Danius, secretària permanent de l’Acadèmia sueca  a Estocolm.

Ishiguro rep el màxim guardó literari després de la polèmica de l’edició anterior in va ser guardonat el cantautor Bod Dylan.

Kazuo Ishigori es va consolidar com a escriptir amb El que resta del dia (Edicions 62), un best seller internacional portat al cinema per James Ivory, amb Anthony Hopkins i Emma Thompson de protagonistes. Les novel·les de Kazuo Ishiguro han estat traduïdes a 28 llengües i és autor també de Quan érem orfes, Nocturns No em deixis mai.

L’autor un cop coneguda la notícia ha declarat “És una notícia sorprenent i totalment inesperada. Arriba en un moment on el món viu amb incertesa els seus valors, el seu lideratge i la seva seguretat. Només espero que rebre aquest enorme honor serveixi, encara que sigui una mica, per encoratjar la bona voluntat i la pau”.

Ngugi Wa Thiong’o, Murakami, Margaret Atwood i Ko Un eren els màxims favorits d’aquesta edició entre les cases d’apostes però finalment ha estat l’autor de les novel·les El que resta del dia i Nunca me abandones, totes dues portades al cinema, qui ha rebut el guardó.

Momés 14 dones han aconseguit el màxim guardó literari, tal com destacava l’escriptora Maria Carme Roca en un article publicat a L’Illa dels Llibres. Pearl Buck , Nadine Gordimer, Toni Morrison, –Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Herta MüllerAlice Munro i Svetlana Alexievichhan rebut el premi.

Entre els autors que van rebutjar el guardó hi trobem a Boris Pasternak (1958) i JeanPaul Sartre (1964).

La mitjana d’edat dels escriptors que van ser guardonats amb el Nobel és de 65 anys. El més jove va ser Rudyard Kipling rebent el premi amb 47 anys l’any 1907 i Doris Lessing amb 88 anys va ser  l’autora amb més edat en rebre el guardó.