Eterna candidata al Premi Nobel, als 82 anys  l’escriptora nord-americana ha rebut el Premi Pepe Carvalho gràcies a les seves novel·les  de gènere negres.

L’autora no ha pogut visitar la ciutat de Barcelona per recollir el premi, però sí que ha estat present de forma virtual. La pandèmia ha modificat els actes de BCNegra 21 i els ha convertit en virtuals.

L’escriptora de Lockport ha rebut el guardó de forma telemàtica en una connexió amb el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i l’entrevista posterior amb la periodista Anna Guitart.
Amb entusiasme ha rebut el guardó i s’ha mostrat “impressionada en veure a autors tan distingits i que he conegut o llegit a gairebé tots”. Oates, també s’ha mostrat satisfeta al veure ‘moltes dones entre les premiades”. Claudia Piñeiro Donna Leon, Maj Sjowall, Alícia Giménez Barlett o PD James han estat algunes de les autores premiades en les darreres edicions.

És autora de més de mig centenar de novel·les, més de quatre-cents relats breus, més d’una dotzena de llibres de no-ficció, onze llibres de poesia i nou obres de teatre en més de cinc dècades de treball
El jurat del Premi Pepe Carvalho reconeix que Joyce Carol Oates “des dels seus inicis com a escriptora representa el millor de la narrativa nord-americana, reconeixent la seva obra dins del gènere negre per a la concessió en aquesta edició del Premi Pepe Carvalho”. El jurat ha volgut destacar “el personal tractament que Joyce Carol Oates realitza, des de diferents òptiques, del fenomen de la violència i la seva transcendència psicològica i social, la seva personal immersió en el gènere per expandir-lo i obrir-lo al present, l’exposició i la mirada del violent i la víctima, idea de culpa i redempció, venjança, oblit i, potser, perdó”.

Carlos Zanón el comissari de la BCNegra ha estat l’encarregat de fer la glossa dedicada a l’autora on ha volgut agrair la seva capacitat com a escriptora i “per no deixar que ens confiem. Vostè, els seus llibres, ens permeten mirar des de la víctima i des de l’agressor. Ens ensenya com un assassinat afecta no sols a dues persones sinó a tota una comunitat. Ens deixa mirar des del dolor i l’espant però també des de l’esperança i la llum. Passi el que passi, vostè ens diu que la vida segueix endavant. Caus, et trenques, t’aixeques i segueixes. Sempre. Música brillant sonant dins de casa fosca, senyora Oates”.
Zanón també ha agraït el fet de “no evitar cap tema, cap posició incòmoda. Per ser sincera. Per entretenir-nos. Per fer-nos mirar d’una altra manera. Gràcies per la bellesa a vegades morbosa del literari.”

Per Joyce Carol Oates “tota literatura es basa en la vida real i l’art és un mirall que enfrontes al món. Aquest fet, és el que motiva la meva escriptura i per tant separar la violència d’altres fets no seria del tot realista’

Oates afirma que “La literatura seriosa sempre es basa en el crim, perquè l’art té molt a veure amb el conflicte’. Vivim en un món ‘impregnat de misteri i delicte que necessita una literatura que exposi les maquinacions del mal perquè es pugui aconseguir la justícia”

Creu que necessitem una societat que valori la llei i que vagi més enllà del tribalisme i del perdó a la política
Assegura que escriu sobre la violència i posa a les persones en el centre de la seva literatura ‘escric sobre gent molt real que té aspiracions i dubtes, s’enamora i té fills”.

La novel·la negra, segons el seu parer, “il·lumina, però també explora sense por, l’obscur a través de personatges ficticis amb els quals podem identificar-nos i empatitzar”.

 

Als vuit anys va llegir la novel·la ‘Alícia en el país de les meravelles” de Lewis Carrol i va descobrir el terror en aquella obra que li va regalar la seva àvia. Aquella obra per Oates ‘era una paròdia i una sàtira, però també violència, una mena de malson”. L’autora va tenir la sensació d’obrir una finestra i veure un altre món”. Afirma que “Llegir és somiar i una manera d’ampliar la imaginació”

Confessa que abans d’escriure, feia dibuixos, tot imitant les lletres que feien els adults. A la seva família no hi havia tradició literària perquè els seus pares eren pobres i no havien acabat la secundària. Va aprendre a llegir a l’escola i després gràcies a una biblioteca que estava a 10 km de casa va començar a interessar-se pels llibres.

Joyce Carol Oates afirma que sempre ha escrit sobre coses espantoses i sobre gent que no tenen veu com les dones o les nenes. ‘És molt important donar veu als que no en tenen, però també podrien ser homes o nois, persones a qui no se’ls permet parlar, potser perquè no han rebut una educació o perquè políticament no poden”.
A l’inici de la seva carrera confessa que la gent no volia llegir una novel·la on una dona violada expliqués el seu cas i llavors ‘m’atacaven a mi que era el missatger”. Amb aquest pensament es mostra atreta per la diversitat de l’ésser humà i la seva capacitat d’adaptació a l’entorn”.

TRUMP, EL PRIMER CRIMINAL DELS ESTATS UNITS

Es resisteix a dir el nom de Trump, personatge que espera que oblidem, per tot el mal que ha fet durant la seva presidència.
Durant el mandat de Trump, l’autora assenyala que “la trampa i el xantatge es perpetuaven contínuament i el primer criminal era el president dels Estats Units i m’agradaria no tornar a dir el seu nom.”

Sobre com superar l’etapa Trump recomana “apel·lar a la moralitat i a protegir els drets també de les minories”, que creu que és fonamental

Durant aquesta època Twitter, segons paraules de Joyce Carol Oates s’ha convertit en la resistència dels intel·lectuals. Abans Twitter era un lloc on la gent feia comentaris surrealistes, però ara s’ha convertit en un cataclisme pel poder”.

VIURE EN UN ENTORN RURAL L’AJUDA A ESCRIURE

L’escriptora nord-americà ha recordat que viu en un entorn rural que l’ajuda a escriure. Assegura que dedica una part del seu temps a córrer o a caminar, que li permet ”entrar i sortir de casa’.
Anar a córrer o caminar assegura que ‘és el millor que pots fer com a autor, perquè l’enemic de la creativitat és estar al costat d’algú que està parlant-te a cau d’orella constantment’.
Durant la pandèmia assegura haver llegit molta poesia perquè ‘en aquests temps, la poesia és el millor consol, perquè la poesia és una cosa que t’eleva’
Joyce Carol Oates es defineix com “transparent com un got d’aigua”

Alfaguara ha publicat la novel·la “Delatora” i el 4 de febrer reeditarà “Blonde”, la biografia sobre la vida de Marilyn Monroe que va publicar fa vint anys.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here