L’escriptor participa en l’edició de la novel·la Això és plaer, de Mary Gaitskill

Foto @SK

Al llarg del 2020 i el 2021,  Jordi Puntí triarà quatre títols cada any per al segell. La seva primera proposta és aquest text de Mary Gaitskill que l’escriptor i ara editor defineix com un ‘una de les veus més destacades d’aquesta literatura que creix des de la llavor experimental de la generació beat, i que de bon principi troba un terreny adobat en la disbauxa moral i econòmica de la societat americana als anys vuitanta del segle XX».

Puntí al pròleg de la novel·la ofereix un repàs de la trajectòria de l’autora «L’any 1981, gràcies a l’empenta d’un premi literari, [Gaitskill] va decidir traslladar-se a Nova York i treballar en feinetes mentre escrivia el primer llibre de contes. Des d’aleshores, fins a aquesta Això és plaer, Mary Gaitskill ha publicat molt espaiadament: tres novel·les, tres reculls de contes i un llibre d’assajos en tres dècades’’.

Puntí afirma que ‘’Potser perquè conflueix amb els interessos socials de l’actualitat, Això és plaer és segurament la seva obra més accessible. Sense abandonar els seus interessos habituals, podríem dir que obre l’objectiu per tractar-los de manera que coincideixin amb el debat actual proposat pel moviment Me Too, que des del feminisme vol trencar el silenci de les víctimes i fer públiques les denúncies d’agressions i abusos sexuals. (…) La subtilesa del relat de Mary Gaitskill és que s’esforça per evitar els judicis obtusos i ens dona arguments —sobretot a través del contrapunt de la Margot— per reflexionar sobre la necessitat del moviment Me Too, però també per qüestionar-nos les seves ambigüitats i limitacions. Res no és blanc o negre, o més aviat tot pot ser blanc i negre alhora, perquè el món fet de certeses ens pot induir als partits presos i a les militàncies que no admeten l’escala de grisos’.

Univers publica Mary Gaitskill  per primera vegada en català amb traducció de Mar Vidal i defineix la novel·la com una obra mestra pertorbadora que s’aproxima a les complexitats de l’assetjament sexual, la responsabilitat moral que implica i els límits de la lleialtat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here