L’escriptora xilena publica ‘Mujeres del alma mía’ on parla de feminisme i de les dones que l’han marcat en la seva vida


A “Mujeres del alma mía”, Isabel Allende mostra la seva relació amb el feminisme des de la seva infantesa fins a l’actualitat.

També parla de les dones imprescindibles que l’han marcat, com la seva mare Panchita, la seva filla Paula, l’agent literària Carmen Balcells, escriptores com Virginia Woolf o Margaret Atwood i polítiques com Michelle Bachelet a més de cantants com Violeta Parra.

De totes les dones que descriu Isabel Allende destaca la seva mare Panchita, morta recentment, amb qui durant molts anys s’escrivia cartes diàriament ”guardava les còpies de les cartes i el meu fill em va digitalitzar-les. Calculo que poden haver-hi unes 24.000 cartes” assenyala l’escriptora xilena sent enyorança i tristesa ”No escriure’m amb la meva mare, que va morir fa poc, cada dia em semblen el mateix i la vida vola sense que quedi registre de res”.

També recorda a la seva filla Paula que va morir l’any 1992 quan tenia vint-i-nou anys i que va suposar un dels cops més durs que va rebre Isabel Allende.
Precisament amb la seva filla parlava de temes com el feminisme, un dels temes centrals del nou llibre “Mujeres del alma mía”. Allende li va recordar en una ocasió que ”El feminisme és un fenomen orgànic, subjecte a constants canvis i revisions”.

EL FEMINISME, LA REVOLUCIÓ MÉS IMPORTANT

També defineix el feminisme com “una revolució i és la revolució més important que hem tingut des que coneixem la història, perquè implica a la meitat de la humanitat i és una revolució de valors que va molt més enllà del gènere. Una postura davant la vida i sembla que ja és irreversible”.
Un feminisme que segons el seu parer “és un moviment alegre i mai s’ha de plantejar com una cosa mig soviètica. És entusiasme, solidaritat i necessita molt de soroll” A les noves generacions només és hi demano que no s’acovardeixin, que encara hi ha molt per fer”.

La seva mare Panchita va ser cabdal en la formació d’Allende ” sempre em deia que tot es podia fer, però amb elegància i sense baralles”. També la seva mare li va advertir dels problemes que tindria i les agressions que podria patir per part dels homes, però ella ho tenia clar ‘és cert que vaig rebre agressions com totes les dones que ens vam rebel·lar, però per cada cop jo vaig poder donar-ne dos”.
Quan va iniciar-se en el feminisme, assenyala Allende “era una època on la paraula vagina no es podia pronunciar i era groller ser feminista”.

NO EXISTEIX FEMINISME SENSE INDEPENDÈNCIA ECONÒMICA

Isabel Allende afirma rotundament que “el feminisme és una postura filosòfica sobre la vida i una sublevació contra l’autoritat de l’home”. Sobre el patriarcat el defineix com “un sistema d’opressió política, econòmica, social i religiosa que li dona un privilegi a l’home”.

A ”Mujeres del alma mía” assegura que ”No existeix feminisme sense independència econòmica”. Un fet que reconeix que ho va tenir clar en la seva infantesa amb la situació de la seva mare Panchita. Afirma que “les dones necessitem disposar d’ingressos propis, manejar-los, però per això requereix educació, capacitació i un ambient laboral i familiar adequat, però no sempre és el cas”.

EL LLENGUATGE INCLUSIU COM A EINA PEL CANVI

El llenguatge inclusiu per Allende és una eina que serveix ‘com a estratègia pel canvi perquè el llenguatge està controlat pel patriarcat i si canviem el llenguatge, canviem la manera d’entre la realitat”.
Espera un món on els valors masculins i femenins tinguin el mateix pes i estigui repartit amb els mateixos termes, tot i que assegura que aquest món ella no el veurà i espera que les seves netes i besnetes ”visquin en un món sense el patriarcat”.
El feminisme està passat de moda? Allende afirma que ”quan alguna noia em diu que el feminisme està passat de moda, ràpidament li dic que no, que segurament serà per ella que deu seu una privilegiada i que sobretot ha de pensar en totes les dones del món on en alguns països valen menys que el bestiar”.

Sobre la violència de gènere l’escriptora xilena assegura que és ‘la crisi més gran que confronta la humanitat’.

“Mujeres del alma mía” és un llibre que segons paraules de l’autora “parlo de la violència contra la dona, sobre els feminicidis, sobre el que significa viure amb por’ perquè segons afirma Allende ‘quan li explico a un home que les dones vivim amb por no ho entenen, no saben que una dona abans de sortir de nit a comprar s’ho pensa dues vegades o bé té por que l’agredeixin o la deixin embarassada ….”.

DONES I LITERATURA

El món de la literatura, les dones han estat ‘minimitzades, ignorades i silenciades i a vegades les dones han de fer un esforç molt més gran per obtindre la meitat de reconeixement que un home’ reconeix una Allende que afirma que ”Si vens com jo, et neguen que tinguis una condició literària i si no vens, potser et donaran algun premi, perquè no ets competència pels mascles que finalment et concedeixen un premi”.

Té especial record per l’agent Carme Balcells de qui assegura “si no hagués estat per ella, ara estaria jubilada després de treballar durant quaranta anys en una escola”.

Amb 24 llibres publicats traduïts a 40 idiomes i més de 70 milions d’exemplars venuts, considera l’escriptura “un vici o una condició genètica perquè una neix amb ganes d’explicar coses i l’amor per la literatura i l’escriptura. Gràcies a l’escriptura he pogut confrontar els meus dimonis i revisitar moments traumàtics com el cop d’estat de Xile i la mort de la meva filla Paula, traumes que no millores amb l’escriptura, però que t’ajuden a entendre’ls”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here