La pirateria s’estanca i el llibre en paper suposa un 95% del mercat

El Gremi d’Editors de Catalunya ha fet balanç de l’any i malgrat la caiguda de vendes en els darrers mesos, al voltant d’un 10% menys de vendes, després de l’1 d’octubre, espera tancar l’any amb bones xifres.

El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, ha assenyalat que «espera també que el llibre sigui un dels grans protagonistes d’aquestes Festes de Nadal i que pugui compensar les caigudes de vendes d’aquests dos darrers mesos que s’ha experimentat en el consum en general i que també ha afectat al nostre sector».

Patrici Tixis ha destacat com a trets característics de l’any 2017 que «el llibre en paper segueix sent el gran motor de la indústria editorial i que les editorials estem fent un gran esforç per posar a disposició del lector una àmplia oferta digital que li permeti llegir quan vulgui, on vulgui i amb el suport que li sigui més còmode». En aquest sentit ha assenyalat que «iniciatives com la lectura digital per subscripció i l’ús dels serveis de les biblioteques electròniques estan començant a tenir creixements significatius i, juntament amb les vendes per descàrrega, representen al voltant del 5% en termes globals».

Si es comparen els minuts diaris dedicats a la lectura amb els de consum televisiu, la xifra pot arribar a espantar al sector. De mitjana es dediquen 22 minuts a la lectura i 223 a la televisió.

Objectiu, frenar la pirateria

Segons l’informe Observatori de la Pirateria que anualment publica La Coalición de Creadores es calcula que durant l’any passat hi van haver 374 milions de descàrregues il·legals de llibres a la xarxa. Tot i baixar la xifra de descàrregues respecte anys anteriors que se situaven al voltant dels 390 milions de descàrregues, la pirateria segueix sent una de les principals xacres de la indústria cultural. «És veritat que s’ha frenat aquesta tendència, però segueix sent un escàndol que l’Estat no pugui garantir la protecció d’un dret tan elemental com el de la propietat intel·lectual» asegura Tixis en roda de premsa.

El president del Gremi  demana més eines per lluitar contra la pirateria «Van prometre que durant el 2017 la secció segona de la Comissió de la Propietat Intel·lectual començaria a tenir mitjans per investigar les denúncies que li arriben i poder fer la seva feina, que és la d’imposar multes administratives de forma ràpida a aquelles pàgines web que allotgen continguts il·legals i encara és l’hora que això succeeixi».

Més mesures per potencia el llibre i la lectura

De cara al nou any, el Gremi d’Editors espera posar en marxa mesures com la renovació dels fons de les biblioteques, incentius fiscals per les empreses que patrocinin projectes de foment del llibre i la lectura, suport a la modernització de les llibreries, ajuts a la traducció i també a la internacionalització de les empreses editorials.