Francisco Ibáñez i les 200 històries de Mortadelo i Filemó

Sant Jordi 2015 - 11 Ibanez

El dibuixant Francisco Ibáñez, als seus 79 anys, segueix en forma i sembla ser que la paraula jubilació l’ha esborrat continua oferint noves aventures dels seus personatges més coneguts. Ara, amb ‘El tresorer’ (Edicions B), arriba al número 200 de les històries protagonitzades per Mortadel·lo i Filemó.

Els agents de la TIA investiguen a ‘El tresorer’, els comptes del  ‘Partit Papil·lar’ i la feina feta per  un tresorer que ens recorda i molt a Luís Bárcenas.
Els lectors també hi trobaran  similituds amb d’altres personatges com Mamert Rojoy, Servant Rubalcaba o Demetria Costipal

el-tresorerAquesta no és la primera vegada que Ibáñez recorre a l’actualitat per situar als seus personatgesi obres com El señor de los ladrillos, ¡Por Isis, llegó la crisis!, Jubilación a los noventa o el  El tijeretazo han estat obres que ofereixen amb humor una crítica  de la realitat que ens envolta.

Francisco Ibáñez va començar a treballar en un banc però la seva vocació era dibuixar.  No ha deixat mai de crear noves històries que s’han publicat arreu del món.
La primera vegada que van parèixer públicament Mortadeló i Filemó va ser l’any 1958  a la revista Pulgarcito i des de llavors s’han publicat 200 àlbums amb unes xifres de venda que arriben als gairebé 30 millions d’exemplars venuts.

Com a curiositat el nom dels dos personatges ha variat  força en cada pais on s’ha publicat;  Paling & Ko en holandès, Mortadelo e Salaminho/Salamão e Mortadela en portuguès, Flink och Fummel en suec o Flip & Flop en danès.