Patrimoni cultural de la UNESCO des de l’any 2016, les haenyeo són una comunitat de dones bussejadores que s’han convertit en símbol cultural de l’illa de Jeju, a Corea del Sud.

L’il·lustradora Eva Armisen publica a l’editorial Principal dels Llibres, l’àlbum  ‘La mare i el mar’ de Heeyoung Ko i adaptat pel músic Santi Balmes.

Heeyoung Ko és la directora del documental sobre les dones del mar, Breathing Underwater. Són dones que pesquen i recullen marisc al mar seguint una tradició mil·lenària: se submergeixen sense oxigen, aguanten la respiració —fan servir una tècnica de busseig coneguda com a muljil— i només pesquen el que és necessari per subsistir i mantenir la seva comunitat.

Eva Armisen va conèixer la seva història en un viatge a Xangai i va decidir viatjar  a Jeju, on va conèixer la Heeyoung Ko i va conviure amb ella i amb un grup de haenyeo de l’illa.  De l’admiració per les haenyeo neix el llibre ‘La mare i el mar’ (Principal dels Llibres).

Les haenyeo, han après a escoltar a la deessa del mar. Per això, abans d’entrar a l’aigua, dediquen una pregària a Jamsugut perquè les ajudi i les protegeixi dels perills del mar.

Es calcula que ara mateix només en queden unes quatre mil haenyeo. Hi ha dades que demostren que  han contribuït a millorar la condició de la dona en la societat coreana, ja que van ser les primeres dones amb una feina reconeguda al país i es van convertir en el motor econòmic de l’illa de Jeju.

Poden arribar a 30 metres de profunditat i pesquen a pulmó, algunes d’elles poden aguantar la respiració fins a tres minuts i van deixant anar l’aire quan arriben a la superfície amb un so anomenat sumbisori o xiulet del vent.

Demostren un respecte absolut al mar amb un estil de vida molt senzill perquè ‘el mar no perdona la cobdícia humana, i si et tornes cobdiciosa sota l’aigua, pots morir. Les haenyeo han fet una bonica promesa al mar i només recullen el que l’oceà els ofereix, no s’emporten mai les petxines ni les orelles de mar petites’.

L’any 2016 aquesta tradició mil·lenària va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Ara, podrem conèixer la seva història a través de tres generacions de haenyeo, les sirenes sud-coreanes de l’illa de Jeju: una filla, la seva mare i l’àvia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here