‘El primer heroi’ de Martí Gironell ens redescobreix el neolític

La novel·la és una de les grans apostes d’Ediciones B per aquesta temporada.

Martí Gironell El primer heroi

Martí Gironell està decidit a trencar tòpics sobre la prehistòria i i oferir una novel·la ben documentada, malgrat algunes llicències literàries.
Per aquest motiu, l’escriptor català,  ha comptat amb l’assessorament del paleontòleg Eudald Carbonell  i dels  membres de l’equip d’investigació del Parc de la Draga de Banyoles,  Antoni Palomo i Raquel Piqué.

El Parc de la Draga de Banyoles va ser l’escenari escollit a principis de febrer per fer l’avançament de la novel·la  i presentar-la a llibreteres i periodistes.
El lloc escollit no va ser per casualitat, perquè el Parc Neolític de la Draga, és un dels indrets on es centra bona part de la novel·la protagonitzada per Ynatsé  i Aynires, membres del Clan dels Cavalls.
El descobriment del jaciment de la Draga no  es va produir fins el mes d’abril de 1990 i les restes pertanyen al neolític antic, ara fa uns uns 7.000 anys. Els historiadors asseguren que el poblat el  formaven els primers grups de pagesos i ramaders de Catalunya.
Es tracta d’un  lloc que coneix prou bé l’autor i que ara,  arran de la publicació de la novel·la pot formar part de les rutes literàries d’El primer heroi  i conèixer de primera mà una part de la història poc coneguda i que Martí Gironell ha decidit reivindicar.

La Draga. Banyoles 04

Segurament El primer heroi (Ediciones B)  sigui  la novel·la més ambiciosa que ha escrit Martí Gironell que segueix  novel·lant moments de la història catalana, després de la publicació de les novel·les  El pont dels jueus, La venjança del bandoler, L’arqueòleg’  i ‘L’últim abat’.  Ara,  Gironell ha decidit canviar d’època històrica i editorial  i ho fa amb una novel·la  plena de detalls que ajuden al lector a submergir-se en la vida quotidiana d’un poblat del neolític del 5.000 aC.
Els personatges, segons comenta Gironell,  tenen moltes similituds amb nosaltres, perquè segurament compartien les mateixes pors i somnis, malgrat les notables diferències tecnològiques que  ens separen.

El protagonista de la novel·la, Ynatsé és escollit pels déus per protegir el seu poblat i trobar el remei a un mal que assola la seva comunitat, el Clan dels Cavalls.
Aquesta tasca el farà recórrer diversos poblats europeus per buscar el remei i arribarà a indrets inimaginables  que el portaran a vistar el Clan dels Ratpenats i el Poblat  dels pescadors a França, el poblat del Talladors de Caps  i el Cercle de Pedra, inspirat en el Stonehenge  a Anglaterra.   El llibre  també inclou un mapa on ens mostra el viatge del protagonista que continuarà  per altres assentaments neolítics  com la Ciutat dels Morts (actual Turquia) les Coves de Monaca (Calàbria, Itàlia).

Durant el viatge també visitarà altres indrets  importants com les coves de Serinyà o les mines de Gavà  on es podia extreure la variscita, un mineral de color verd que va ser molt apreciat a l’època.

Ynatsé serà testimoni de les diferències entre tribus i clans i sobretot veurà com alguns han desenvolupat unes tècniques molt avançades, mentre que d’altres encara no han sortit de les coves.


La Draga. Banyoles 02
Gironell ofereix al lector una acurada descripció dels rituals i les creences dels protagonistes,  que  barreja amb  descripcions  sobre com s’organitzava una societat en el neolític amb les tasques diàries de recol·lecció o caça, i fins i tot les relacions entre membres d’un mateix clan o aspectes més íntims com les relacions  sexuals.

Gràcies al personatge  d’Aynires, la companya  d’Ynatsé, ‘El primer heroi’ també  reivindica el paper de la dona i  la seva  tasca en el clan.

L’aposta d’Ediciones B és decidida si tenim em compte la tirada inicial de la novel·la que sortirà amb 50.000 exemplars, 30.000 en català i 20.000 en castellà. Amb una edició molt acurada que ens recorda a l’edició de Victus d’Albert Sánchez Piñol.
L’editor Ernest Folch assegura que el fitxatge de Martí Gironell suposa una nova política de l’editorial amb una aposta ferma pels autors catalans i Gironell és la punta de llança  del nou projecte. Folch també ha comentat que també publicaran en castellà les novel·les i que l’editorial vol fer apostes molt serioses i selectives d’autors catalans.

Galeria fotogràfica del Parc Neolític del Parc de la Draga de Banyoles.