‘El pont dels jueus’ el long-seller històric de Martí Gironell

Amb motiu de la publicació a finals d’agost de ‘Paraula de jueu’, la continuació de la novel·la l’editorial Columna ofereix una nova reedició de l’obra

L’any 2007, Martí Gironell debutava com a novel·lista amb ‘El pont dels jueus’ i tretze anys després és una de les novel·les històriques més venudes en català dels últims anys amb 100.000 lectors. Haurem d’esperar al 26 d’agost data de la publicació de Paraula de jueu’, la continuació de la novel·la.

Des de la seva publicació s’han fet moltes reedicions en diversos formats. Fins i tot s’ha publicat un còmic,  s’ha composat una sardana en honor a un dels personatges de la novel·la i aviat sortirà a versió àudiollibre amb locució del mateix autor.
Per la nova edició, l’editorial Columna ha publicat una dedicatòria de l’autor i un anunci a la faixa del llibre “El 26 d’agost, l’aventura continua…”

La novel·la ‘El pont dels jueus’ es centrava en la construcció del pont de Besalú i un dels missatges era la creació de ponts i lligams entre diferents cultures com la cristiana i la jueva.

Martí  Gironell assenyalava en una entrevista a L’Illa dels Llibres ‘la construcció del pont és una metàfora de la construcció d’un diàleg, d’una relació entre dues cultures que vivien juntes però enfrontades. Per desgràcia, un missatge actual i que potser per això encara ara té vigència la novel·la i s’ha anat traduint a diversos llocs del món. La història que s’explica és local però el que exposa és universal’.

Besalú és una població que coneixia molt bé Martí Gironell ‘’Quan era més jove havia treballat com a guía turístic de Besalú i sempre m’havia cridat l’atenció el pont, la seva forma i és inevitable preguntar-te qui el va construir i com era l’època en què es va alçar aquesta gran obra’. Finalment  ‘La curiositat i la voluntat de respondre aquests interrogants en va portar a començar a contactar amb historiadors i arqueòlegs que em poguessin documentar aquell període. Un cop ho vaig tenir em vaig posar a escriure’ assenyala Gironell.

La novel·la va aconseguir molta expectació des de la seva publició tal i com recorda l’autor ‘dues setmanes abans de Sant Jordi anava a llibreries i em deien que ja no els quedaven llibres que fins i tot s’havien cruspit els exemplars que destinaven a la parada de Sant Jordi.’’  Gironell recorda un fet d’aquell Sant Jordi de 2007 ‘’al vespre quan vam saber que El pont dels jueus no era el llibre més venut perquè a les quatre de la tarda ja no en quedava cap exemplar enlloc, en Pere Fàbegues el de la Formiga d’Or que aquell any era el portaveu del Gremi de Llibreters em va dir:”Martí, ja et dic jo que aquesta novel·la serà un long-seller, s’aniria venent i venent”.’   Tretze anys després la novel·la continua reeditant-se i aviat tindrà la seva continuació.

El que va aconseguir ‘El pont dels jueus’ segons Gironell ‘m’ha permès continuar escrivint i connectar amb un públic lector que ha confiat en les meves novel·les, al marge de ser una persona coneguda. El d’escriptor és un ofici del qual cada dia en saps una mica més. A cada nova novel·la he procurat que fos millor que l’anterior, anar afinant l’estil, la manera d’explicar els fets de fer-los-hi viure al lector’

Martí Gironell, ha decidit continuar aquella història  a Paraula de jueu’ una novel·la que gira en tres eixos: la reconstrucció del pont, la rivalitat entre les comunitats jueva i cristiana i la importància del llibre i la paraula en la cultura jueva.

L’editorial Columna avança part de l’argument de la novel·la que s’inicia en el moment que el mestre d’obres Pere Baró rep l’encàrrec de la vila reial de Besalú de reconstruir el pont que tres-cents anys abans havia aixecat el constructor Prim Llombard. Una riuada l’ha destruït i posa en risc l’expansió i la posició comercial de la ciutat. Un jove jueu, en Kim, descendent dels Llombard, troba la manera de participar en les obres, que s’aturaran per causes que es veurà abocat a investigar.

‘Paraula de jueu’ oferirà una aventura medieval que protagonitzen en Kim i l’Ester, una noia cristiana que treballa entre l’Hospital de l’Almoina de Barcelona i el Call jueu. A través d’ells veurem com jueus i cristians viuen la seva complexa realitat mentre ens capbussem en els costums del segle XIV.

El poder de les paraules, la força de les conviccions, l’amor i el respecte com a ingredients bàsics per aixecar un pont d’entesa entre les dues religions.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here