El Pen Català reconeix amb el Premi Veu Lliure a l’escriptor i periodista kurd Behrouz Boochani

El PEN Català reconeix així el seu compromís amb la defensa dels drets humans i la llibertat d’expressió. Boochani va escriure el seu últim llibre, traduït recentment al català, des de la presó i a través de Whatsapp

Behrouz Boochani Photo: Hoda Afshar

El premi Veu Lliure-PEN Català, es va lliurar per primera vegada a les Illes Balears l’any 2010, segueix reconeixent avui dia els autors perseguits a causa dels seus escrits. Boochani se suma així a veus com la de Ramon Esono, Alí Lmrabet, Tienchi Martin-Liao o Dessale Berekhet, tots ells guardonats amb aquest premi

Behrouz Boochani és poeta, periodista i escriptor i també ha creat i produït diversos documentals.

Va haver de fugir de l’Iran per la persecució del règim, a causa de la seva feina com a periodista i de la seva activitat cultural.

El dia que van empresonar onze dels seus companys al febrer de 2013, ell no era a l’oficina, va aconseguir fugir i va començar un viatge cap a la llibertat que encara no ha acabat.

Fugint de l’Iran, arriba a Austràlia i l’internen a la presó de l’illa de Manus. Sis anys a presó, sense càrrecs, sense judici, sense sentència. Des de la presó va escriure una novel·la per Whatsapp al seu amic, el filòsof Omid Tofighian, que va traduir l’obra.

L’editorial Raig Verd ha publicat aquest any 2020 l’obra ”Cap altre amic que les muntanyes”. Un llibre sobre la violència i les injustícies que es cometen en el nostre nom amb l’excusa de la llei.

Sobre l’obra de Boochani de l’editora Laura Huerga destaca que ‘’Hi explica el que estem fent a les presons de refugiats, formarà part de la nostra història i el futur ens jutjarà per aquests fets. A la gent que hauríem de donar asil, a les persones a qui hauríem de protegir, les estem torturant de formes inexplicables i els nostres estats han creat sistemes d’expulsió tan eficaços que la meitat de nosaltres no sabem ni que existeixen.’’

El premi se celebrà en diversos actes començat a València el 12 de novembre i Eivissa el 13 de novembre. L’acte de clausura serà a Barcelona el desembre, amb l’entrega del Premi a Behrouz Boochani, que participarà a l’acte.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here