El guardó es lliurarà el proper 9 de novembre en el marc del festival Barcelona Novel·la Històrica

L’autor de les novel·les La verdad sobre el caso Savolta, El misterio de la cripta embrujada, La ciudad de los prodigios o com Sin noticias de Gurb ha estat novament guardonat per la seva obra.

Ara és el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino  que concedeix l’Ajuntament de Barcelona.

El jurat del premi integrat pel periodista Òscar López, la novel·lista Care Santos, el periodista cultural Sergi Doria, l’escriptor Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Fèlix Riera, que fa de president del jurat han fet públic el veredicte.

“Diem Barcelona i diem Mendoza. El vam descobrir amb el cas Savolta i ens vam endinsar en la cripta embruixada guiats —per dir-ho així— pel detectiu de les pepsicoles. El detectiu, l’extraterrestre Gurb, el romà Pomponio, Horacio Dos, el Carlos Prullàs de Una comedia ligera, Mauricio en les eleccions primàries, el trepa Bouvila que creua l’arc del triomf i el plumilla Rufo Batalla, servidor del príncep Tukuulo: tots són Mendoza o Mendoza és en tots. “Tot el que dic i explico soc jo. Tot és fons d’armari”, reconeix.

Aquest “gamberro que viste traje y corbata”, ho diu ell, colpeja la idiòcia amb el guant de seda de l’humor i les arts de la picardia. La ciudad de los prodigios és un títol amb sorna, perquè la ironia és la divisió d’honor de la intel·ligència, i el nostre escriptor un barojiano de bé.

L’humor és cosa seriosa; Mendoza dissecciona les grandeses i misèries de la seva ciutat, on les classes dirigents “ponen en cada época el disco que hemos de escuchar”. Mendoza escolta el disc i després el taral·lareja amb la tessitura de la conya.

Un mètode que travessa una vintena de novel·les que ens expliquen i impliquen en el que Pla va denominar la “discussió entranyable” d’una Barcelona que no sempre “és bona”: l’embolic de la bossa i la vida”.

Finalment, el juraten le seu veredicte conclou: “Eduardo, tens tots els premis: el Cervantes, el Liber, el Planeta, el Nacional, el Kafka… però rebre el que porta el nom de la teva ciutat té la seva gràcia”.​

Eduardo Mendoza no rebrà el premi fins el 9 de novembre en el marc del festival Barcelona Novel·la Històrica.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here